VEROVALI ILI NE: Srbi piju manje od većine Evropljana!

Čak i među bivšim jugoslevenski republikama, statistika pokazuje da se alkohol više nego kod nas kupuje u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, dok Makedonci piju najmanje

  • 3

U Srbiji se alkohol, verovali ili ne, konzumira dosta manje u odnosu na neke evropske zemlje! Iako je kod nas postalo gotovo deo folklora da se dan počne uz čašicu, "jer je zdravo", pa sve do pred spavanje, "da se bolje zaspi", u vrhu liste zemalja u kojoj se najviše pije je Luksemburg.

Prema statistici evropskog istraživanja objavljenog na portalu "Zdravlje na dlanu", u ovoj zemlji se po glavi stanovnika popije 15,3 litra alkohola godišnje. Razlog za to, kako objašnjavaju, može biti porez na akohol koji je u toj zemlji niži od onog u okolnim, tako da i stranci koji posete Luksemburg ne propuštaju da se počaste po kojom flašom žestine umesto suvenira.

Odmah iza Luksemburga su Letonija sa 13,2 i Ruminija sa 12,7 popijenih litara po stanovniku. Ispred Srbije, u kojoj svaki stanovnik popije 7,3 litra, nalaze se Litvanci, Italijani, Francuzi, Irci, Česi, Slovaci, Englezi...

Od bivših jugoslovenskih republika, više nego u Srbiji alkohol se pije u Hrvatskoj - 10,1, u Sloveniji - 10,3, u Crnoj Gori - 8,3, dok Makedonci najređe kupuju alkohol - svega 3,7 litara po stanovniku.

Ubedljivo najmanje alkohola troše Turci koji, prema ovoj statistici, piju 1,5 litara po glavi stanovnika.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blazo

    7. decembar 2012 | 20:04

    Pa brate mi ga ne kupujemo...mi ga sami pravimo :)))

  • Алкатраз

    7. decembar 2012 | 19:31

    ЛАЖУ, ПИЈЕМО ТРИ ПУТА ВИШЕ !

  • zablude

    7. decembar 2012 | 15:13

    Kad se Sandžak odcepi videće se da ipak Srbi piju više. To Muslimani kvare prosek. Treba im dati da se odvoje da ne ruše statistike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA