JARINJE I MERDARE: Počela primena dogovora o integrisanim prelazima

Briselskim dogovorom Beograda i Prištine nije promenjen režim kontrole - i dalje postoje dve odvojene kontrole, ali sada na jednom prostoru

  • 0

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević rekao je na prelazu Jarinje jutros u 8 sati počela primena Sporazuma o integrisanom upravljanju ovim prelazom između Kosova i centralne Srbije.

Takođe i na administrativnom prelazu Merdare jutros u osam sati zvanično je pušten u rad integrisani prelaz.

- Prisutni su predstavnici Republike Srbije, međunarodne zajednice i privremenih kosovskih institucija i time je omogućen početak integrisanog upravljanja prelazima - rekao je Pavićević i dodao da "se ništa neće menjati u odnosu na dosadašnji prelazak administrativne linije između Kosova i centralne Srbije".

Na prelazu Merdare će po njegovim rečina početi naplata osigiuranja, a na Jarinju to neće biti slučaj.

Portparol Euleks-a Irina Gudeljević je rekla da "tim koji je od jutros na Jarinju deluje zajedno i da je time počelo integrisano upravljanje prelazima".

Na prelazu Merdare radovi na uspostavljanju infrastrukture za integrisani prelaz završeni su pre dva dana. Prostor na prelazu je proširen kako bi se približili objekti u kojima su smešteni srpski i kosovski službenici.

Izuzev približavanja objekata, nije promenjen režim kontrole - i dalje postoje dve odvojene kontrole, ali sada na jednom prostoru.

Na prelazu Merdare, na kome nema državnih simbola, nalaze se srpski, kosovski policajci i carinici, kao i službenici Euleksa.

Kada je reč o Jarinju, kontrolom jednog putničkog vozila, sa kosovskomitrovačkim tablicama, koje je iz pravca Raške oko devet sati došlo, taj prelaz je otvoren i počela je primena IBM.

Pripadnici Euleksa i MUP-a Srbije nalaze se od jutros na jednoj lokaciji, a međusobno su jedni od drugih udaljeni desetak metara.

Na integrisanom prelazu kod Jarinja postavljeno je ukupno šest kontejnera u kojima se nalaze pripadnici MUP-a Srbije i Euleksa. Radnici Elektrodistribucije završili su sinoć sa postavljanjem rasvete.

(S. S.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA