POMOZITE MALOJ TIJANI: Sedmogodišnjoj devojčici neophodno novo srce

Od 120.000 hiljada koliko je potrebno Tijani Ognjanović za operaciju u Beču, prikupljen je dobar deo za operativni zahvat, ali ne i za postoperativnu negu u trajanju od četiri meseca, pri čemu bolnički dan iznosi 1.218 evra

  • 11

Sedmogodišnja Tijana Ognjanović, već šest godina se bori sa teškom bolešću srca. Kako bi ova mala devojčica nastavila da živi neophodna joj je transplatacija srca, za koju treba izdvojiti 120.000 evra.

Tijana Ognjanović je ove godine postala prvak Osnovne škole "Ivo Andrić", ali umesto igre u školskom dvorištu, veselog trčanja i dečijih igara, ona teško hoda, aktivnosti obavlja uz stalnu pomoć i nadzor roditelja, a jedina zabava su joj igrice na kompijuteru.

Umesto čekanja na užinu, vreme kada su čokolade i bombone dozvoljene, ona u tačno određeno vreme mora da popije propisanu terapiju, koja može sadržati i do deset tableta dnevno.

Tijanin otac Nebojša kaže da joj je dijagnostikovana restriktivna kardiomiopatija i da su lekari savetovali da se u što kraćem roku izvrši transplatacija srca.

- Upravo smo se vratili iz Beča, gde su Tijani urađene potrebne analize, kako bi je uopšte stavili na listu čekanja. Ona se sada dobro oseća, ali upozoreni smo da je to zbog bolničke nege i terapije koje su joj tamo pružali i da situacija može da se pogorša kako vreme bude prolazilo. Do sada smo sakupili nešto više od 100.000 evra, no jedan bolnički dan košta 1.218 evra, što je u slučaju intenzivne nege tri puta više, a nakon same operacije ona će morati da provede u Beču minimalno četiri meseca - kaže Nebojša Ognjanović.

Od preterane doze lekova koju svakodnevno konzumira, maloj Tijani stradaju jetra i bubrezi, a ako se ta situacija nastavi i ovi organi mogu imati nepovratna oštećenja.

Tijanini roditelji su oboje zaposleni i da bi majka Jelena Ognjanović mogla da prati maloletno dete na operaciju neophodno je da uzme bolovanje, koje poslodavac i zakon dozvoljavaju u trajanju od mesec dana.

- Budući da nam je rečeno da će Tijana morati da provede četiri meseca u blizini bolnice nakon operacije, neophodno je da supruga bude van posla. Nakon isteka bolovanja, rekli su joj da uzme neplaćeno, što je u ovakvoj situaciji za nas nemoguće. Zakon jednostavno ne predviđa duže odsustvo zbog bolesti deteta niti ovakve slučajeve - kaže Nebojša.

Ognjanovići se nadaju da će potreban novac prikupiti, jer humanih ljudi ima i do sada su mnogo pomogli. Do kraja godine biće održan niz manifestacija na kojima će se prikupljati pomoć, a prva od njih je humanitrna večera u hotelu "Moskva" 18.decembra, na kojoj se očekuje prisustvo kompanija i javnih ličnosti, koji će donirati novac za Tijanino novo srce.

Podaci za uplatu novčanih sredstava:

Tijana Ognjanović, Roze Luksemburg 35, 11000 Beograd, Srbija.

Broj dinarskog računa je: 205-9011004816395-73

Devizni račun: IBAN: RS 35205903101860366239

(Lj. Vučetić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran Dimitrijevic

    10. decembar 2012 | 14:57

    Ko ce da da pare? Ja da imam rado bih dao... Svi koji imaju nema sanse da daju pare. Samo neka se pogleda koliko Djokovic zaradjuje mesecno, ne godisnje, nego NEDELJNO! Koliko nasi fudbaleri uzimaju, koliku platu imaju politicari kod nas? Milionske, ali niko od njih nece da se oglasi...

  • maja

    10. decembar 2012 | 14:11

    Ja bih volela da uplatim nesto novca. Ali Potreban mi je i BIC broj da bih uplatila iz Austrije. Unapred hvala!

  • Porodicni pokret za razvoj Sombora

    11. decembar 2012 | 07:45

    Našpokret vrlolako organizovao humanitarnu manifestaciju za Tijanu, gde su deca pevala. Sala je bila prepuna i nije bilo ni malo teško da se organizuje tako nešto i u drugim mestima. Što više takvih akcija i uspećemo svi zajedno da im pomognemo, zato hajde da se udružimo i pomognemo maloj Tijani. Pozdrav iz Sombora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA