AFRO-PAPA: Sledeći poglavar Rimske crkve biće crnac!

Afrikanci su do sada imali trojicu papa, ali nijedan nije bio crnac: dolazili su iz severne Afrike, pre arabljanskih osvajanja. Izgleda, međutim, da će se to promeniti kada se idući put u Vatikanu bude okupila kardinalska konklava

  • 2

KO ĆE BITI SLEDEĆI PAPA? Rimokatolička crkva do sada je imala 265 ljudi na "tronu Svetog Petra", od kojih je ubedljivo najveći broj bio iz Italije - čak 217. Nemci su, zaključno sa Benediktom XVI, imali osam, Francuzi 17, Grci 13, Sirijci šest, Španci po tri, dok su Palestinci, Poljaci, Englezi, Portugalci i Holanđani imali po jednog.

Afrikanci su do sada imali trojicu papa, ali nijedan nije bio crnac: dolazili su iz severne Afrike, u vremenima pre arabljanskih osvajanja, pre nego što je ovaj pustinjski narod zanesen islamom pokorio ovaj deo sveta, kada je Aleksandrija bila veliki hrišćanski centar.

Izgleda, međutim, da će se to promeniti kada se idući put u Vatikanu bude okupila kardinalska konklava, i kada kamerlengo skine sa tela rimskog biskupa Ribolovački prsten.

Naime, najveće šanse da dobije novog poglavara ima upravo "crni kontinent": jedna od vodećih evropskih kockarnica već je sada izbacila kvote za novog "vrhovnog pontifa vaseljenske crkve", po kome najveće šanse imaju kardinali Fransisu Arinzeu (2.50) i Peteru Turksonu (3.00).

KO SU GLAVNI KANDIDATI ZA PAPU

Fransis Arinze, rođen 1. novembra 1932. godine, nigerijski je kardinal, a ujedno i Prefekt emeritus Kongregacije za božanski kult i disciplinu svetih tajni (prefekt je od 2002. do 2008. godine), a bio je i jedan najbližih savetnika pape Jovana Pavla II.

I pre nego što je Racinger izabran za naslednika prvog Poljaka na "tronu Svetog Petra", smatran je "papabilnim", odnosno uziman je u obzir kao osoba koja bi mogla da bude izabrana.

Trenutno je na čelu biskupije Veletri-Senji: pozicija na kojoj je, zanimljivo, zamenio upravo sadašnjeg pontifeksa Benedikta XVI. Još jedna zanimljiva stvar sa njim u vezi je činjenica da je konvertit: u rimokatoličanstvo se preobratio iz jedne od tradicionalnih religija svoje zemlje, što se nije desilo verovatno preko hiljadu i po godina. Krstio ga je otac Majkl Tansi koga je Jovan Pavle II proglasio za sveca 1998. godine

Peter Turkson je rođen 11. oktobra 1948. godine, i rodom je iz Gane. Nalazi se na poziciji predsednika Pontifikalnog veća za pravdu i mir, na koju ga je postavio trenutni papa, pre tri godine. Prethodno je bio nadbiskup Kejp kosta, a u kardinalsko veće ga je podigao Jovan Pavle II još 2003. godine.

Premda je izbor rimskog pontifeksa uvek uzbudljiv i često dobija potpuno neočekivane preokrete, simptomatično je što kladionice - koje ne vole da gube novac - vide ova dva Afrikanca kao najozbiljnije kandidate za narednog šefa vatikanske države.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA