MASAKR U ŠKOLI: Sin učiteljice ubio majku, 20 dece, još petoro odraslih i sebe! (FOTO) (VIDEO)

Rajan Lanza (24) iz američkog grada Njutauna, naoružan automatskom puskom, upao je u učionicu u kojoj je čas držala njegova majka i usmrtio nju i njene đake

  • 8

Najmanje 27 ljudi, među kojima i 20 dece, ubijeno je u pucnjavi u osnovnoj školi  "Sendi Huk" u gradu Njutaunu, stotinak kilometara severoistočno od Njujorka. Kao napadač je identifikovan Rajan Lanza (24), sin jedne od učiteljica te škole.

Lanza je najpre usmrtio svoju majku, potom 20 učenika u njenom razredu, zatim još petoro odraslih i na kraju je ubio sebe. On je otvorio vatru u razredu u kome je njegova majka držala čas. Lanza je takođe među žrtvama, a po svemu sudeći izvršio je samoubistvo kada je na lice mesta, u osnovnu školu "Sendi huk", stigla policija.

Policija je privela njegovog mlađeg brata, zbog sumnje da je pomogao u napadu. Lanzina devojka i još jedan prijatelj iz države Nju Džersi vode se kao nestali. Napad je izveden automatskom puškom kalibra 57 milimetara.

Među žrtvama su direktor škole i psiholog, javio je Si-En-En, dok lokalni mediji navode da je ubijen i napadač, kod koga su pronađena četiri komada oružja. Ima i nepotvrđenih izveštaja o drugom napadaču pošto su očevici prijavili da je ispaljeno nekoliko desetina hitaca.

Na televizijskim snimcima vide se policajci i ambulantna vozila na licu mesta, kao i roditelji okupljeni oko škole.

Predstavnik policije Pol Vins rekao je da se za sada samo jedna osoba vodi kao napadač, ali da ispituju mogućnost da je u napadu učestvovao još neko. On nije želeo da ulazi u detalje zamolivši novinare za razumevanje jer je istraga u toku. On je rekao da su se sva ubistva dogodila u jednom delu škole, u dve ili tri učionice.

Pol Dens iz državne policije Konektikata je istakao da je policija reagovala brzo, da je odmah došla na mesto napada i da je ceo školski kompleks pregledan i obezbeđen.

Školu "Sendi Huk" pohađaju deca od pet do 10 godina.

DECA I RODITELJI U PANICI

- Bilo je užasno. Svi su bili u panici: roditelji, đaci. Neka deca su izašla iz škole okrvavljena. Ne znam da li su pogođena, ali na njima je bilo krvi - rekla je Brenda Lebinski, majka učenice koja pohađa treći razred.

Lebinski je dodala da joj majka jedne učenice rekla da je "maskirani čovek" ušao u kancelariju direktora i otvorio vatru. Učitelj njene ćerke je, čime je čuo hice, zaključao učionicu i smestio svu decu u jedan ugao.

Jedna devojčica je opisala kako je čula nekoliko pucnjeva dok je bila na času fizičkog. Ostala deca su počela da plaču, a učitelji su ih sproveli u obližnju prostoriju, rekla je ona.

- Onda je došao jedan policajac i rekao nam da trčimo napolje i tako smo i uradili - dodala je devojčica.

OBAMA U SUZAMA

Povodom masakra u školi oglasio se i američki predsednik Barak Obama koji je, brišući suze, obećao značajne akcije koje će sprečiti ovakve tragedije.

On je izrazio saučešće porodicama čija su deca i rođaci ubijeni u napadu, a portaprol predsednika Džej Karni izjavio je da će Bela kuća "učiniti sve da pomogne državi (Konektikat) i lokalnim vlastima". Bela kuća saopštava da su agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) na licu mesta i da pomažu lokalnim vlastima u istrazi.

Obamin portparol nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li je sada došao trenutak da se pojača kontrola prodaje oružja u SAD, rekavši da će biti vremena za to, ali da sada nije trenutak.

Njutaun ima 27.000 stanovnika i nalazi se 130 kilometara severoistočno od Njujorka.

(M. S. / Izvor: Tanjug / Foto: Tanjug/AP)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ned

    14. decembar 2012 | 23:25

    Cudi me da vec nisu optuzili Sjevernu Koreju ili Iran da stoje iza ovoga, ali bio je sin uciteljice iz iste skole pa izostase aduti. Zao mije nevinih koji izgubise zivot zbog ludaka i zbog drzave koja dozvoljava da se oruzje moze lakse kupiti na svakom cosku k'o sladoled.Oruzje je velik profit, koga briga sto ludaci lako dodju u posjed istog.

  • Pukoč Mar

    15. decembar 2012 | 02:36

    opa gangnam stajl

  • Olja

    15. decembar 2012 | 04:00

    Ubica je Adam Lanza 20 god, a ne njegov brat Rayan.. Rayan je priveden na saslusanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA