BRAĆA PO ORUŽJU: Srbi i Ameri imaju najviše pištolja po glavi stanovnika!

Više od pola miliona Srba poseduje 1.144.863 komada, skoro svako ko ima registrovano oružje, ima više od jednog pištolja. Na 100 stanovnika dolazi čak 58,2 komada oružja

  • 0

Srbija je na drugom mestu liste država u svetu po broju komada oružja procentualno u odnosu na broj stanovnika, govore podaci projekta "Small Arms Survey", iza koga stoji Institut za međunarodne i razvojne studije u Ženevi u Švajcarskoj.

"Small Arms Survey" je nezavisni istraživački projekat Instituta za međunarodne i razvojne studije u Ženevi. On pruža nepristrasne i javne informacije o svim aspektima malokalibarskog i lakog naoružanja, kao i istraživanja problema naoružanja.

Naša zemlja je visoko mesto zauzela na osnovu podataka pomenutog Instituta, prema kome na 100 stanovnika dolazi čak 58,2 komada oružja! Prvi na listi su Sjedinjene Američke Države, koje su procenjene na neverovatnih 88,8 komada oružja na 100 stanovnika, dok je iza Srbije Jemen sa 54,8 komada oružja na pomenutom uzorku.

 

Na dnu ove liste nalaze se Gana, Solomonska ostrva i Tunis, za koji je procenjeno da na 100 stanovnika dođe neverovatnih 0,1 komada oružja. Lista ima 178 mesta.

Prema zvaničnim podacima MUP- Srbije, više od pola miliona građana, tačnije 589.258 fizičkih lica, poseduje 1.144.863 komada, što bi u prevodu značilo da u proseku skoro svako ko ima registrovano oružje ima i više od jednog pištolja.

-  Od registrovanih 1.189.522 komada oružja, 3.304 pravna lica poseduju 44.659 komada – rečeno nam je u MUP-u.

Bilo da je reč o lovačkim društvima, firmama za obezbeđenje ili nekoj drugoj vrsti pravnih lica, prema tim podacima, ispada da u proseku svako od njih ima registrovano po 13 cevi!

S druge strane, sekretar Nacionalne asocijacije za oružje Srbije Duško Ilić objašnjava da je priča da su Srbi naoružani do zuba "fama koja se stvorila neosnovano".

- Podaci o broju nelegalnog naoružanja u Srbiji su proizvoljni, jer ne postoji način da se to tačno utvrdi. Daleko ispred Srbije, u kojoj je naoružano između 12 i 14 odsto stanovnika, nalaze se Finska i Norveška sa oko 55, a potom Švajcarska sa oko 53 odsto – tvrdi Ilić.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA