OŠTRE MERE: Od ove godine kasnije u penziju!

Starosna granica za žene 35 godina i četiri meseca, muškarci ne mogu da idu u penziju pre nego što napune 54 godine

  • 3

U januaru 2013. godine starosna granica za ostvarivanje starosne penzije za žene biće pomerena za četiri meseca, pa će tako umesto dosadašnjih 35 godina biti potrebno 35 godina i četiri meseca radnog staža. Za muškarce se ne menja dužina staža, ali se i kod njih podiže starosna granica.

Žena sa punim stažom osiguranja od 35 godina i četiri meseca sledeće godine neće moći da ima manje od 53 godine i četiri meseca života, jer se podiže i ova granica. Ovo se prvenstveno odnosi na žene koje su imale beneficirani radi staž, jer jedino one u ovom dobu mogu imati toliki staž - ističe Jelica Timotijević direktor Sektora za odnose sa javnošću.

Granica od 60 godina života se ne menja za odlazak u starosnu penziju za žene, s tim što moraju, kao i do sada, imati najmanje 15 godina staža. Za muškarce se ne menja dužina staža osiguranja potrebna za odlazak u starosnu penziju, ali se i kod njih podiže starosna granica. Oni ne mogu da idu u penziju pre nego što napune 54 godine života, dok je do ove godine bilo dovoljno da imaju 53 godine i 8 meseci.

Starosna granica predviđena za ostvarivanje prava na porodičnu penziju biće podignuta za šest meseci, pa će tako za udovice biti potrebna 51, a za udovce 56 godina.

Timotijević je napomenula da policijski službenici sa posebnim ovlašćenjima, uniformisani policijski služebnici, pripadnici BIA kojima se starosna granica snižava za odlazak u penziju zbog prirode posla, sledeće godine će moći da se penzionišu sa 53 godine i 6 meseci života i najmanje 21 godinom staža.

Zakonom će biti predviđeno pooštravanje uslova za penziju sve do 2023. godine.

Žene će moći da se penzionišu sa 38 godina radnog staža, a starosna granica će im se tada snižavati do 58 godina, dok će muškarac morati da ima 40 godina radnog staža i 60 godina – navodi Timotijević.

U odnosu na prošlu godinu, nije došlo do povećanja broja zahteva za penzionisanje, već taj broj stagnira.

Ukupan broj korisnika penzija u Srbiji iznosi 1.690.000, što predstavlja povećanje od 51.355 penzionera.

Visina prosečne penzije u Srbiji iznosi 22.917 dinara.

(M. R. / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    1. januar 2013 | 13:04

    Ma dozivotno neka rade a mi mladi da bezimo iz zemlje posto za nas nema posla.Ovamo pravite decu a ovamo vracate pdv za bebe ,dajete trudnicama otkaze i ceka se po godinu dana za one pare grad sto daje.Bruka za ovu drzavu.

  • joko

    1. januar 2013 | 14:43

    necu vise da radim, sad cu i ja poceti da kradem!!!

  • kralj

    1. januar 2013 | 13:15

    Ovolile godine rada i muke za prosek penzije os 22 000 tuga,dajte te pare Krkobabicu da vidim kokiko i kako ce da se izdrzava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA