KURS U 2013: Dinar će biti stabilan, najviše 118 za evro!

Ne bi trebalo očekivati naglo jačanje ni slabljenje dinara tokom 2013, ali da bi kurs bio duže vreme predvidiv Srbija mora da ima znatno nižu inflaciju, od svega nekoliko procenata, smatraju ekonomisti i bankari

  • 2

U 2013. godini dinar će biti stabilan i ne bi trebalo očekivati njegovo naglo jačanje ni slabljenje, ocenili su kretanje kursa za Telegraf.rs ekonomisti i bankari.

Ovakva prognoza se u dobroj meri podudara sa prognozama koje se mogu čuti iz Narodne banke Srbije. Član Saveta NBS Miladin Kovačević kaže da ta instutucija predviđa stabilan kurs i da on u narednoj godini neće ići iznad 118 dinara za evro.

- Ta stabilnost će zavisiti od priliva deviznih sredstava, stranih kredita i pozajmica na međunarodnom tržištu. Polazi se i od toga da će se ostvariti fiskalni plan i da ćemo deficit smanjiti za tri odsto BDP-a i da će saldo deviznih rezervi biti stabilan. To bi suštinski značilo da će 2013. biti bezbrižnija od prethodne dve godine - smatra Kovačević.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić očekuje da će domaća valuta biti stabilna jer se zahuktava proizvodnja Fijatovih automobila iz Kragujevca, a očekuje se i povoljna poljoprivredna sezona.

- Ako NBS bude uspešna u smirivanju inflacije u narednom periodu, kao što  najavljuje, to će kurs dovesti u ravnotežu. Bilo bi dobro da je kurs stabilan i bez velikih intervencija iz deviznih rezervi - kaže Carić za Telegraf.rs.

On dodaje da će se stabilnost domaće valute urušiti u slučaju da dođe do velikog pada industrijske proizvodnje, izvoza, ali i dodatnih problema u Evropi.

U NBS navode za Telegraf.rs da su devizne rezerve na kraju novembra iznosile 10,6 milijardi evra, a da je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala 1,3 milijardi evra na odbranu dinara.

U Centralnoj banci tvrde da nije moguće predvideti kako će se kurs dogodine kretati jer se formira na osnovu ponude i tražnje deviza na deviznom tržištu.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov procenjuje da dinar ne može da ode ni mnogo gore, a ni mnogo dole.

NBS ima dovoljno deviznih rezervi i instrumenata da osigura da sa jedne strane dinar ne ojača previše, što bi potkopalo konkurentnost, niti da oslabi mnogo, što bi moglo da ugrozi stabilnost finansijskog sektora. U tom nekom rasponu će se kretati dinar – kaže Altiparmakov.

S druge strane, ekonomista Aleksandar Stevanović upozorava da je inflacija u Srbiji visoka i da će se ona pre ili kasnije preliti u kurs, a kada će se to desiti zavisi od mnogo faktora.

- Ja ne verujem u jačanje dinara, a da li će depresirati i koliko ili će ostati tu negde gde jeste teško je sada valjano prognozirati – dodaje Stevanović.

Da će dinar, ipak, posle izvesnog vremena stabilizacije morati da slabi zbog nedovoljnog priliva stranog novca, smatra Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

- Slabljenje bi moglo da ublaži očekivani rast BDP-a, ali je on prilično neizvestan jer se zasniva na budućem rastu proizvodnje i izvoza Fijata, rodnoj poljoprivrednoj godini i početku rada smederevske "Železare" - ističe Savić.

Svi naši sagovovornici se slažu da se trajnija stabilnost domaće valute može očekivati samo uz niske stope inflacije, od svega nekoliko procenata. Tada bi i kretanje kursa bilo stabilnije i predvidljivije, pa bi i građani preciznije znali sa čim mogu da računaju.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milovan

    11. april 2013 | 09:42

    BRAVO VAS CU PROSLEDITI ZA NOBELOVU NAGRADU. I samo se nadajte!

  • milovan

    11. april 2013 | 09:39

    molim vas najavite kada ce evro biti makar 118 din vredan da bismo posetili nasu dragu Srbiju,zato sto je ovaj trenutni kurs NENORMALAN i nas euro pdcenjen.hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA