SREĆAN BADNJI DAN: SPC i vernici slave širom Srbije (FOTO)

Službama bdenija u hramovima i paljenjem badnjaka u portama, ali i na gradskim trgovima, najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena

  • 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista, najradosnijeg praznika u hrišćanskom svetu.

Službama bdenija u hramovima i paljenjem badnjaka u portama, ali i na gradskim trgovima, najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

Patrijarh srpski Irinej poručio je u Božićnoj poslanici da su nam, pored ljubavi, potrebni mir i dobra volja i pozvao srpski narod da ne zaboravi svoju pravoslavnu veru, svoj jezik, bogomolje i grobove predaka i svoje svetosavske korene.

U Beogradu, ispred Crkve Pokrova presvete Bogorodice, u 11 sati krenula je tradicionalna "zvezdarska litija", od Kajmakčalanske, Pop Stojanovom ulicom, Bulevarom kralja Aleksandra do trga ispred opštine Zvezdara.

Na trgu je održan svečani obred unošenja badnjaka, uz prisustvo sveštenstva i crkvenog hora, a zatim i lomljenje česnice sa dukatom.

Ispred Hrama Svetog Save na Vračaru biće organizovano paljenje badnjaka, dok će u maloj crkvi biti organizovano večernje.

Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta, ali i vreme kada se u pravoslavne domove unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao, jer je ime badnjak povezano sa rečju bdeti, budući da se na taj dan bdelo čekajući rođenje Spasitelja.

Prema običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Božić počinje u ponoć prvim Božićnim liturgijama, a patrijarh srpski Irinej služiće Božićnu svetu liturgiju u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru.

POČELA PROSLAVA I NA KOSOVU

Srbi na Kosovu i Metohiji rano jutros započeli su obeležavanje Badnjeg dana odlaskom u obližnje šume po badnjak.

Na Badnji dan u svim crkvama i 20 manastira eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske biće služena praznična liturgija i ložen badnjak.

Liturgija će biti služena ne samo u srpskim enklavama i na severu Kosova, već i u gradovima u kojima je ostao da živi mali broj Srba kao što su Priština, Peć i Prizren.

Episkop raško-prizrenski Teodosije služiće večernju službu u hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, a prisustvovaće joj i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin. Za razliku od centralne Srbije i hramova Srpske pravoslavne crkve u dijaspori, na Kosovu i Metohiji se ne služi ponoćna liturgija.

Centralna proslava Božića sutra na Kosovu i Metohiji biće održana u Gračanici, kada će Srbi organizovano posetiti i hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, koji je stradao u martovskim neredima 2004. godine.

(M. R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA