ZAŠTITA RELIGIJE: Patrijarh Kiril za oštrije kazne, ali i pravo na slobodu govora

Vladajuća stranka u Rusiji predložila je zakon kojim je predviđena kazna do tri godine zatvora za vređanje verskih osećanja i do pet godina za nanošenje štete verskim objektima

  • 0

Ruski patrijarh Kiril pozvao je danas Kremlj da bude umeren u kreiranju novog zakona o oštrijem kažnjavanju dela kojima se vređa religija.

Vladajuća stranka Ujedinjena Rusija predložila je zakon kojim su predviđene zatvorske kazne za nanošenje uvrede vernicima, posle prošlogodišnjeg protesta pank benda "Pusi rajot" protiv predsednika Vladimira Putina u Crkvi Hrista spasitelja u Moskvi.

Dve članice benda sada su u zatvoru zbog protesta, koji je patrijarh Kiril opisao kao deo koordinisanih napada sa ciljem da se spreči obnova uticaja Ruske pravoslavne crkve u postsojvetskom društvu.

Ruski patrijarh je u intervjuu agenciji Interfaks, uoči pravoslavnog Božića, rekao da kazne za dela protiv religije treba da budu oštrije, ali da ne treba ograničiti slobodu govora ili izražavanja.

- Kazna od nekoliko stotina rubalja (oko 10 dolara) za bogohulne napise na crkvi, džamiji ili sinagogi ne uvažava značaj zaštite osećanja vernika. Svaki regulatorni akt u vezi sa zaštitom verskih simbola i osećanja vernika treba detaljno razraditi kako on ne bi bio iskorišćen za improvizovano ograničavanje slobode govora ili kreativnog izražavanja - rekao je patrijarh Kiril. On nije precizirao šta bi bile prihvatljive kazne.

Predlogom zakona predviđena je kazna do tri godine zatvora za vređanje verskih osećanja i do pet godina za nanošenje štete verskim obektima ili svetim knjigama.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi se ovakvim zakonom zamaglila linija između crkve i države u Rusiji, koja je po ustavu sekularna.

Politički analitičari smatraju da je Kremlj ublažio početnu inicijativu kako bi budućim zakonom postigao etničku i versku ravnotežu između hrišćanske većine i muslimanske manjine u Rusiji, što je preduslov za političku stabilnost zemlje, preneo je Rojters.

Mnogi su bili uvređeni protestom grupe "Pusi rajot", a ankete pokazuju da većina Rusa smatra da su dvogodišnje zatvorske kazne za dve žene poštene.

(Telegraf.rs / Srna)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA