BOŽIĆNA LITURGIJA: Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej u Sabornoj crkvi (FOTO) (VIDEO)

U Sabornoj crkvi u Beogradu održana je božićna liturgija, koju služi Episkop hvostanski Atanasije Rakita u prisustvu patrijarha srpskog Irineja, a kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, članovi njegovog kabineta, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i brojni građani

  • 0

U Sabornoj crkvi u Beogradu održana je božićna liturgija, koju služi episkop hvostanski Atanasije Rakita, u prisustvu patrijarha srpskog Irineja.

Božićnoj liturgiji prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, članovi njegovog kabineta, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i brojni građani.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas Božić, dan rođenja Isusa Hrista - najradosniji hrišćanski praznik.

Povodom velikog hrišćanskog praznika u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u zemlji i rasejanju na Božić se služi liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, prema kanonima SPC.

Uoči Božića, u hramovima su održana bdenja, a u portama i na gradskim trgovima naloženi badnjaci, čime se najavljuje rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju stari - julijanski kalendar.

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana, a na sam dan Božića služi se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA