Dodik: BiH nije naš interes, neće je biti za 10 godina!

"BIH je region zamrznutog sukoba gde se mir održava pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice, a jedina stvar koja Srbe zadržava u toj državi jeste Dejtonski sporazum", kaže predsednik Republike Srpske

  • 4

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da BiH ne predstavlja interes srpskog naroda i predviđa da je za 10 ili 15 godina moguće da ona neće ni postojati.

On tvrdi da je međunarodna zajednica sve više umorna od očuvanja nečega što mnogi ne žele.

- Srbi istinski nikada nisu prihvatali Bosnu. BiH posle raspada Jugoslavije nije politički i istorijski interes srpskog naroda. Bosna nije doživela sudbinu bivše Jugoslavije, jer je snažan međunarodni faktor želeo da je očuva na jednoj iracionalnoj priči kako ste mogli da očuvate nešto što se zvalo Jugoslavija u malom, a niste mogli da očuvate veliku Jugoslaviju, a možete očuvati malu Jugoslaviju - kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, jedini razlog što BiH nije doživela sudbinu bivše Jugoslavije jeste to što međunarodni faktor i dalje istrajava na iracionalnoj tezi da je moguće očuvati nešto što su ranije zvali Jugoslavijom u malom, a da, pritom, nisu mogli da očuvaju veliku Jugoslaviju.

BIH je, prema njegovom mišljenju, region zamrznutog sukoba gde se mir održava pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice, a jedina stvar koja Srbe zadržava u toj državi jeste Dejtonski sporazum.

Prema njegovim rečima, RS, iako je nacionalni projekat, nije uperena ni protiv koga, a nacionalne manjine i grupe se u njoj osećaju veoma slobodno, jer nema nijednog zakonskog i ustavnog ograničenja za njihove slobode.

MLADEN IVANIĆ: DODIK "PADA" DO 2014!

Bivši premijer RS Mladen Ivanić izjavio je za agenciju Anadolija da dolazi kraj ere predsednika RS i SNSD i da će Milorad Dodik pasti već na izborima 2014.

- On oseća da se u narodu javlja bunt, a da bi predupredio taj bunt, onda on to proglašava ujdurmom Zapada. Iako se na Zapadu time više niko ne bavi niti Dodiku daje taj značaj. Suština je u tome da narod u Republici Srpskoj nije zadovoljan i ako ko bude menjao Dodika, menjaće ga narod. Uveren sam da će se to desiti na izborima i u normalnoj proceduri, jer opšte stanje je takvo. U takvim uslovima Dodik mora izmišljati spoljnog neprijatelja kako bi pokušao zaustaviti i sprečiti odlazak s vlasti. To je sva Dodikova koncepcija, ništa to drugo nema - kazao je Ivanić.

Čelnik PDP-a ističe i da su Dodikove poruke i pretnje postale "izlizane" i anahrone.

- To je stvar koja više ni u RS-u ne privlači pažnju. Ljudi vide, sasvim jasno vide, da je to njegov pokušaj manipulacije i nastojanja da se očuva na vlasti. Njemu su nacionalizam i priča o tome samo sredstvo vladanja, a ne istinska ideologija i uverenje. Sutra kad bi se stvari promenile i kad bi na nekoj drugoj osnovi on mogao da vlada, Dodik bi se promenio i postao najveći multietničar koji postoji. Sve je to, naglašavam, pitanje opstanka na vlasti i ništa više - tvrdi Ivanić.

On kaže i da Dodik u svojoj političkoj narcisoidnosti smatra da je najveći srpski lider, te da, kao što to čini poslednjih dana, treba govoriti i o Kosovu kao veoma osetljivoj temi među srpskim narodom. "Nada se da će time, opet kao lider Srba, sprečiti građane da budu protiv njega", rekao je Ivanić.

(D. Z. / Tanjug / Anadolija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    8. januar 2013 | 16:55

    Car si mame mi. Dođe mi da bacim srpski sospa i dodjem u Srpsku.

  • ДАШОНИ

    8. januar 2013 | 19:36

    TAKO JE CРБИНЕ " НЕ ПОСТОЈИ НИ ДАНАС , НЕГО САМО У СНОВИМА ПОТУРИЦА

  • Aloha

    8. januar 2013 | 19:49

    Ma ko vise obraca paznju na njegove besmislene izjave? Godinama prica o nestanku BiH. Kome li soli pamet? Da je mogla nestati, nestala bi davno, ne bi njen teriotorijalni integritet trajao vijekovima. Samo jos nepismeni slijepo vjeruju u sve sto kaze. Drzi se Dejtona, a u njemu jasno pise da je BiH suvrena i nezavisna, s tim i najmanji dio njene teritorije nema sansu za secesiju. Pitam se da li je uopce procitao Dejtonski sporazum kad ga se vec toliko drzi kao pijan plota. Jasno je da samo pokusava ostati na vlasti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA