CIGARETE 5 PUTA SKUPLJE: Cena duvana uskoro kao u Evropi?!

Novi Zakon o akcizama dodatno će opteretiti duvansku industriju, pa će cene cigareta u Srbiji uskoro morati da budu usaglašene sa evropskim. Primera radi, paklica "marlbora" u Norveškoj košta 11, a kod nas 1,7 evra!

cigarete

Novi Zakon o akcizama koji je stupio na snagu početkom godine dodatno će opteretiti duvansku industriju, što znači da će cene cigareta u Srbiji uskoro morati da budu usaglašene sa evropskim.

Za sada u našoj zemlji paklica najskupljih cigareta – “marlbora” ili “davidova” – košta 1,7 evra od (190 do 210 dinara, zavisno od pakovanja), dok je cena istog proizvoda u Norveškoj 10,9 evra (1.200 dinara), a u Irskoj 9,1 evra (1.000 dinara). Telegraf.rs istražuje koliko brzo će srpski pušači plaćati ovako visoke, evropske cene.

Novim Zakonom predviđeno je povećanje akciza dva puta godišnje u naredne četiri godine, a prvo se očekuje 1. jula ove godine.

- Imaćemo na svakih šest meseci povećanje specifične akcize, koja će u početku biti podizana dva, a u kasnijim fazama 2,5 dinara nominalno. Kada se to inflacionira i kada se doda PDV, to su mnogo veći iznosi – objašnjava Srđan Lazović, direktor za korporativne i regulatorne poslove kompanije “Britiš-Ameriken tobako”.

SRBIJA NAJJEFTINIJA U REGIONU, BELORUSIJA U EVROPI, NORVEŠKA NAJSKUPLJA

Prema sajtu cigaretteprices.net, najskuplju paklicu “marlbora” u regionu možete kupiti u Sloveniji (3,2 evra), dok je isto pakovanje najjeftinije u Srbiji. U Hrvatskoj pušači izdvajaju 3 evra za istu količinu nikotina, dok su Makedonci i Bosanci negde između s prosečnih 2 evra po pakli.

Za nešto pristupačniju cenu možete kupiti “kamel” (190 do 200 dinara), zatim “laki strajk” (170 – 180 dinara), “pal mal” za 160 dinara i “vinston” za 140 do 180 dinara.

Od evropskih država najjeftinije su cigarete u Moldaviji, Belorusiji i Kazahstanu, u kojima cena najskuplje paklice ne prelazi jedan evro.

S druge strane, za samo jednu paklicu u Norveškoj morate izdvojiti neverovatnih 10,9 evra, odnosno oko 1.200 dinara! U ostalim zemljama hladnog severa cene su nešto niže, pa tako u Švedskoj paklica “marlbora” staje 5,3 odnosno 5,2 evra u Finskoj, dok su “nikotinski štapići” najjefiniji u Danskoj, gde za paklu pušači izdvajaju 4,9 evra.

Posle Norveške najskuplja je Irska u kojoj paklica košta 9,1 evro (1.100 dinara), dok pušači u Velikoj Britaniji za to zadovoljstvo moraju da izdvoje 7,7 evra (870 dinara).

Kako stvari stoje, pitanje je dana kada će i kod nas cigarete poskupeti čak i petostruko. Da li će ova nezdrava navika postati luksuz, a poskupljenje sa sobom doneti porast sive ekonomije i šverca, ostaje da se vidi.

PREKO DŽEPA POTROŠAČA DO PUNIJEG BUDŽETA

Predstavnici potrošača smatraju da će poskupljenje uticati na džep pušača, ali i da će biti korisno ukoliko se tim nametima popuni budžet.

Slažem se s poskupljenjem samo ukoliko će nam to zaista popuniti budžet i sniziti cene nekih drugih važnijih proizvoda, poput prehrambenih – ističe Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Ekonomisti smatraju da će izmena Zakona o akcizama i povećanje cene cigareta pozitivno doprineti popunjavanju budžeta, kojem je to veoma bitna stavka , a ovo je najbolji način da se on popuni.

Akcize u Srbiji su veoma bitna stavka u popunjavanju budžeta, dok u Evropskoj uniji to nije slučaj. Iako su tamo akcize mnogo veće i cigarete znatno skuplje, to ne doprinosi previše budžetu tih zemalja. Ovo poskupljenje je za našu zemlju najbezbolniji način da puni budžet. S jedne strane popunjavate budžet, a s druge suzbijate naviku – kaže ekonomista Aleksandar Stevanović.

(M. Radović)

Tagovi: Cigarete, EU, Poskupljenje
Najnoviji komentari
 • J
  Jovan

  kako mozete da uporedjujete Srbiju sa Norveskom ili Irskom i sa njihovim standardom.. trebali ste da napisete U Norveskoj su cigarete 1200 din ali zato i plata od 1000-2000e mesecno.. :/

 • D
  Dalibor

  Nemože da se meri jedna Norveška sa jednom srbijom!Jedna od janačik država u svetu po standardu pa zato i nečudi što je 11 evra!

 • d
  dzontra volta

  Stvar je u tome sto nece odvici ljude od pusenja tim cenama. Svi ce kupovati duvan po pijacama, motace cigare. Manje ce se puniti budzet. Fabrikama duvana ce znatno opasti profit, pa ce, jedna po jedna, napustati Srbiju. Zatim, kao sto rece covek, gubitak radnih mesta u fabrikama, i nezaposlenost. Nije samo stvar u cigaretama, vec i u struji, grejanju, hrani i picu, gorivu, prevozu… Uskladjuju cene sa inflacijom, namecu neke evropske standarde, a upupan bruto drustveni proizvod nam je 115 evra godisnje. Nemamo proizvodnju, nemamo nista. A plate su iste od kad je evro bio 78 dinara.

 • R
  Rade stanković

  Požurite što pre sa tim zakonom o Akcizama i neka budu cene kao u Norveškoj pa čak i skuplje jer to “zadovoljstvo” je “Veliki Otrov u maloj Bočici” i trebalo bi ga eliminisati. ako se svuda u svetu borimo protiv zavisnosti od jačih narkotika,pa zašto se nebi borili i protiv duvana. Cela planeta ga zove “zadovoljstvom” i živi u zabludi !!! DUVAN SE MORA ISKORENITI. Nebudemo li to uradili preti nam pomor veći od onog kojim nam preti SIDA !

 • M
  Marija Arsic

  Motam i to rucno za sekund gotova cigara…vec 12 godina..ne zivim u Srbiji

pratite nas na viber-u Pogledajte sve komentare

Vesti

Sport

foto dana

Jetset

video dana

Zanimljivosti

Život & Stil