CIGARETE 5 PUTA SKUPLJE: Cena duvana uskoro kao u Evropi?!

Novi Zakon o akcizama dodatno će opteretiti duvansku industriju, pa će cene cigareta u Srbiji uskoro morati da budu usaglašene sa evropskim. Primera radi, paklica "marlbora" u Norveškoj košta 11, a kod nas 1,7 evra!

  • 62

Novi Zakon o akcizama koji je stupio na snagu početkom godine dodatno će opteretiti duvansku industriju, što znači da će cene cigareta u Srbiji uskoro morati da budu usaglašene sa evropskim.

Za sada u našoj zemlji paklica najskupljih cigareta - "marlbora" ili "davidova" - košta 1,7 evra od (190 do 210 dinara, zavisno od pakovanja), dok je cena istog proizvoda u Norveškoj 10,9 evra (1.200 dinara), a u Irskoj 9,1 evra (1.000 dinara). Telegraf.rs istražuje koliko brzo će srpski pušači plaćati ovako visoke, evropske cene.

Novim Zakonom predviđeno je povećanje akciza dva puta godišnje u naredne četiri godine, a prvo se očekuje 1. jula ove godine.

- Imaćemo na svakih šest meseci povećanje specifične akcize, koja će u početku biti podizana dva, a u kasnijim fazama 2,5 dinara nominalno. Kada se to inflacionira i kada se doda PDV, to su mnogo veći iznosi - objašnjava Srđan Lazović, direktor za korporativne i regulatorne poslove kompanije "Britiš-Ameriken tobako".

SRBIJA NAJJEFTINIJA U REGIONU, BELORUSIJA U EVROPI, NORVEŠKA NAJSKUPLJA

Prema sajtu cigaretteprices.net, najskuplju paklicu "marlbora" u regionu možete kupiti u Sloveniji (3,2 evra), dok je isto pakovanje najjeftinije u Srbiji. U Hrvatskoj pušači izdvajaju 3 evra za istu količinu nikotina, dok su Makedonci i Bosanci negde između s prosečnih 2 evra po pakli.

Za nešto pristupačniju cenu možete kupiti "kamel" (190 do 200 dinara), zatim "laki strajk" (170 - 180 dinara), "pal mal" za 160 dinara i "vinston" za 140 do 180 dinara.

Od evropskih država najjeftinije su cigarete u Moldaviji, Belorusiji i Kazahstanu, u kojima cena najskuplje paklice ne prelazi jedan evro.

S druge strane, za samo jednu paklicu u Norveškoj morate izdvojiti neverovatnih 10,9 evra, odnosno oko 1.200 dinara! U ostalim zemljama hladnog severa cene su nešto niže, pa tako u Švedskoj paklica "marlbora" staje 5,3 odnosno 5,2 evra u Finskoj, dok su "nikotinski štapići" najjefiniji u Danskoj, gde za paklu pušači izdvajaju 4,9 evra.

Posle Norveške najskuplja je Irska u kojoj paklica košta 9,1 evro (1.100 dinara), dok pušači u Velikoj Britaniji za to zadovoljstvo moraju da izdvoje 7,7 evra (870 dinara).

Kako stvari stoje, pitanje je dana kada će i kod nas cigarete poskupeti čak i petostruko. Da li će ova nezdrava navika postati luksuz, a poskupljenje sa sobom doneti porast sive ekonomije i šverca, ostaje da se vidi.

PREKO DŽEPA POTROŠAČA DO PUNIJEG BUDŽETA

Predstavnici potrošača smatraju da će poskupljenje uticati na džep pušača, ali i da će biti korisno ukoliko se tim nametima popuni budžet.

- Slažem se s poskupljenjem samo ukoliko će nam to zaista popuniti budžet i sniziti cene nekih drugih važnijih proizvoda, poput prehrambenih - ističe Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Ekonomisti smatraju da će izmena Zakona o akcizama i povećanje cene cigareta pozitivno doprineti popunjavanju budžeta, kojem je to veoma bitna stavka , a ovo je najbolji način da se on popuni.

- Akcize u Srbiji su veoma bitna stavka u popunjavanju budžeta, dok u Evropskoj uniji to nije slučaj. Iako su tamo akcize mnogo veće i cigarete znatno skuplje, to ne doprinosi previše budžetu tih zemalja. Ovo poskupljenje je za našu zemlju najbezbolniji način da puni budžet. S jedne strane popunjavate budžet, a s druge suzbijate naviku - kaže ekonomista Aleksandar Stevanović.

(M. Radović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eto tako

    8. januar 2013 | 23:25

    dajte nam Norveške plate i neka kod nas bude kod15eura paklica

  • Sladjana

    8. januar 2013 | 23:28

    Kako vas nije sramota,svi do jednoga? Uporedjujete jadnu Srbiju sa Norveskom! Kakav je standard u Norveskoj a kakav u Srbiji? Najskuplji smo u svemu,jos su cigarete ostale da poskupe. Ima li snizenja necega kao u ostalim zemljama?

  • ljuba

    8. januar 2013 | 23:02

    S jedne strane popunjavate budžet, a s druge suzbijate naviku – kaže ekonomista Aleksandar Stevanović. j.bo takvog ekonomistu.zato nam i ide ovako... ako suzbijes naviku tuki ćeš popuniti budžet... idiot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA