JAPAN U OPASNOSTI: Velika erupcija vulkana na planini Fudži najkasnije 2015!

Vlasti su još 2004. godine procenile da bi erupcija mogla da ugrozi više od 400 hiljada ljudi, a da bi materijalna šteta bila veća od 30 milijardi dolara. Vulkanska prašina bi verovatno dosegla i glavni grad Tokio, 100 kilometara severoistočno, koji bi bio paralisan mesecima

  • 0

Nakon velikog zemljotresa i cunamija 2011. godine, japanski naučnici obraćaju dosta pažnje na aktivnost vulkana na planini Fudži.

Iako se poslednja erupcija dogodila pre više od 300 godina, vulkan je klasifikovan kao aktivan, a veruje se da su zemljotres od devet stepeni i naknadni potres od 6.2 stepeni na samo nekoliko kilometara od planine uticali na povećanje pritiska koji bi mogao da dovede do erupcije.

U septembru prošle godine objavljen je izveštaj u kome se navodi da je pritisak u komori sa magmom ispod planine Fudži porastao na 1,6 megapaskala i procenjuje se da je veći nego prilikom erupcije 1707. godine.

Profesor Masaki Kimura sa Univerziteta Rjukju kaže da su ovo indikacije da bi velika erupija trebalo da se dogodi nakasnije do 2015. godine.

Kimura takođe navodi da rušenje tunela u blizini Fudžija u decembru, u kome je poginulo 9 ljudi, može da se protumači kao još jedan od znakova povećane aktivnosti.

Ovakva erupcija na japanskoj najvišoj planini predstavlja veliku opasnost za populaciju. Vlasti su 2004. godine procenile da može da ugrozi više od 400 hiljada ljudi, a da bi materijalna šteta bila veća od 30 milijardi dolara. Vulkanska prašina bi verovatno dosegla i glavni grad Tokio, 100 kilometara severoistočno, koji bi bio paralisan mesecima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA