IZMENE ZAKONA: Za udese odgovaraju i putari!

Skoro sve saobraćajne kazne biće povećane, a ako do sudara dođe zbog snega ili rupe na putu, odgovaraće putari, kažu u Komitetu za bezbednost saobraćaja i dodaju da se oko 80 miliona evra godišnje od naplaćenih kazni do sada trošilo na plate i popunjavanje budžeta

  • 0

Skoro sve saobraćajne kazne biće povećane, najavljuju iz Radne grupe za izmenu postojećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja koji su izneli primedbe na više od 20 odsto odredbi u važećem zakonu.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da "novi zakon" neće biti represivan, osim prema bahatim vozačima.

- Insistiraćemo da parkiranje bude dozvoljeno i na trotoaru, osim ako to nije izričito zabranjeno znakom. Veliki broj nesreća može se sprečiti brojnim održavanjem puteva i zato će od sada putari odgovarati ako do sudara dođe zbog snega ili rupe na putu – objašnjava Okanović.

Neke novine odnosiće se i na obuku vozača, pa će Radna grupa zatražiti da MUP više nema nadležnosti u obuci, već samo u kontroli škola.

- Oko 80 miliona evra godišnje se prikupi od naplaćenih saobraćajnih kazni. Do sada se to trošilo na plate, popunjavanje rupa u budžetu, kupovinu automobila funkcionerima. Sada postoji dobra politička volja da se to promeni i novac uloži u bezbednost saobraćaja – kaže Okanović.

Neće biti promena u vezi s obaveznom opremom u putničkim i teretnim vozilima, a oborena svetla će i ubuduće biti obavezna danju. Ipak, biće uvedene i neke olakšice.

- Svaki vozač koji mandatnu kaznu plati u roku do osam dana biće oslobođen polovine iznosa te globe – kaže Okanović.

Pomoćnik ministra saobraćaja Saša Mirković naglasio je da će više od 40 eksperata iz svih saobraćajnih oblasti biti uključeno u pisanje finalnog teksta novog Zakona o bezbednosti saobraćaja.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA