(NE)ISPLATIVO TUŽITI TRGOVCA: Samo za veštaka i do 50.000 dinara

Retko kome bi se isplatilo da zbog nekog komada bele tehnike ili obuće krene na sud, pokazuje računica troškova advokatskih usluga, veštačenja, visine raznih taksi i naknada

  • 0

Ukoliko se pogledaju cenovnici advokatskih usluga, veštačenja, visine raznih taksi i naknada, gotovo nikome se ne bi isplatilo da zbog nekog komada bele tehnike ili obuće krene na sud.

Na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, nezadovoljan kupac obraća se potrošačkom udruženju, ali ako ta organizacija ne uspe u rešavanju problema, sledeća instanca je Centar za medijaciju, a krajnja sud.

Advokat Petar Milutinović, pravni savetnik udruženja "IUSTA", kaže da svaki pravni postupak u kojem se ostvaruje zaštita prava ovlašćenog lica, podrazumeva i nastanak troškova.

Zakon o parničnom postupku propisuje dva posebna postupka za zaštitu potrošača - prvi u potrošačkim sporovima, a drugi je postupak za zaštitu kolektivnih prava i interesa građana, odnosno potrošača.

Zakonom o zaštiti potrošača propisan je poseban postupak zabrane nepravičnih ugovornih odredaba i nepoštenog poslovanja. Tužbu u ovim postupcima može podneti sam potrošač ili nekoliko njih, kao i udruženje potrošača.

- Troškovi svakog od navedenih postupaka se odnose na plaćanje sudskih taksi na tužbu i presudu, troškovi veštačenja, troškovi za advokate i eventualni troškovi. Visina označenih troškova je manja u odnosu na troškove postupka pred privrednim sudom, jer su za potrošačke sporove nadležni osnovni sudovi (ranije opštinski sudovi) – rekao je Milutinović.

On dodaje da taksa na tužbu i presudu zavisi od vrednosti spora i iznosi najmanje 3.800 dinara, a najviše 97.500 dinara.

- Primera radi, sudske takse za spor u vrednosti do 100.000 dinara iznose 3.800 dinara uvećanih za četiri odsto od vrednosti spora, a za vrednost spora do 500.000 dinara takse iznose 19.600 dinara uvećanih za dva odsto od vrednosti spora. Troškovi veštačenja zavise od odluke suda, a na osnovu prirode i složenosti predmeta veštačenja ovi troškovi se kreću od 15.000 do 50.000 dinara – objašnjava advokat.

Advokatskom tarifom su propisane nagrade za rad advokata tako što je za pisanje podnesaka određena cena od najmanje 6.000 dinara za podnesak, odnosno od 7.500 dinara za zastupanje na svakom ročištu (za odloženo ročište jedna polovina).

Za sporove čija je vrednost veća od 24.000.000 dinara, maksimalna nagrada za podnesak je 37.500 dinara, odnosno 39.000 dinara za svako ročište. Za žalbu je propisana dvostruka nagrada u odnosu na nagradu za tužbu.

- Po našem mišljenju, ovi troškovi za zaštitu potrošača nisu primereni vrednosti zahteva potrošača i njihovim materijalnim mogućnostima, te je neophodno obezbediti odgovarajuću finansijsku konstrukciju da se troškovi advokata nadoknađuju iz članarine koju potrošači plaćaju udruženjima potrošača, kao i da se izmeni taksena tarifa u smislu ukidanja ili bitnog smanjenja propisanih taksi za potrošačke sporove – zaključuje Milutinović.

(Telegraf.rs / Izvor: Potrošač / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA