Ilić: Od marta legalizacija 100 evra po objektu

- Predlog zakona koji će omogućiti upis nelegalnih objekata će po nalogu mnogih evropskih i svetskih institucija upisati u katastar nepokretnosti sve objekte koji su bespravno sagrađeni. To je naša obaveza i takvih objekata u Srbiji ima oko 1,3 miliona - kaže ministar građevine

  • 3

Predlog zakona koji će omogućiti upis nelegalnih objekata u katastar Vlada će možda razmatrati već iduće nedelje, najavio je ministar građevine Velimir Ilić, i naveo da bi zakon mogao da bude usvojen do marta i da će legalizacija biti besplatna, s tim što će se plaćati 100 evra po objektu samo za troškove upisa.

- Taj zakon će po nalogu mnogih evropskih i svetskih institucija upisati sve objekte koji su bespravno sagrađeni u katastar nepokretnosti. To je naša obaveza i takvih objekata u Srbiji ima oko 1,3 miliona - rekao je Ilić.

Predlog tog zakona Vlada Srbije trebalo bi da usvoji najkasnije za petnaestak dana, zatim će po ubrzanoj proceduri biti usvojen u skupštini i odmah će stupiti na snagu, rekao je ministar.

Novi sistemski Zakon o planiranju i izgradnji trebalo bi, prema njegovim rečima, da bude završen za šest meseci, pažljivo se priprema i neće se baviti legalizacijom objekata.

Legalizacija javnih i velikih industrijskih objekata biće tretirana posebnim zakonom o legalizaciji, dodao je Ilić, i najavio da će, takođe, biti donet poseban zakon o Inženjerskoj komori Srbije.

- Poseban Zakon o planiranju i izgradnji baviće se samo ubrzanjem izdavanja dozvola i podsticajem gradnje - rekao je Ilić, i naglasio da će to biti moderan zakon prilagođen svim evropskim i svetskim standardima.

On je istakao da država sa toliko nelegalnih objekata ne može da funkcioniše i da Srbija jednom mora da podvuče crtu, upiše objekte i kaže: "Od sada više nema divlje gradnje".

Ilić je naveo da je od ukupnog broja nelegalnih objekata, oko 90 odsto sa nespornim vlasništvom.

- Građevinska dozvola će po novom Zakonu o planiranju i izgradnji biti u startu besplatna i niko neće imati razloga da nelegalno gradi tamo gde je dozvoljena gradnja - istakao je ministar građevine.

On je kazao da će se do upotrebne dozvole troškovi izmirivati sukcesivno po izvedenom stanju, a ne na početku kao sada. Na jednom šalteru će se, kako je rekao, dobijati građevinske dozvole, s tim što će opštine i gradovi morati da urade planske akte i odrede zone za individualnu gradnju, ali i industrijsku gradnju, za koju će predviđeni objekti grupno dobijati dozvolu.

- Obaveze će se plaćati opštinama i gradovima samo za ono što je izvedeno i ako nisu uložili u kanalizaciju, nećete im plaćati za kanalizaciju. Ako nešto sami uradite na uređenju terena, gde je to dozvoljeno, takođe se za to neće plaćati lokalnim samoupravama, što je do sada bio reket, da im platite bez obzira na to da li su nešto uradili kako biste dobili dozvolu - rekao je Ilić.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sofren Šefčuk

    19. januar 2013 | 12:23

    Bravo ministre.Ove dosadašnje legalizacije su bile čista pljačkačJa imam dva objekta nelegalizovana a sad ću oba legalizovati ako i ovo nebude neka mućka.Imamo iskustvo,sve što nam se nudi kao besplatno-na kraju ispadne toliko skupo da NEMOže da se plati. Samo napred...

  • Radovan Pravdic

    19. januar 2013 | 12:05

    Sada su svi koji su gradili legalno ispali somovi. Samo u Srbiji se isplati biti nelegalan. Lud je svako ko placa porez, struju, TV pretplatu, parking... Zato ce na kraju svi pametni iz Srbije da odu a ostace samo glasaci gospodina ministra.

  • zoran slavica tolic

    19. januar 2013 | 19:52

    svaka čast predavao sam do sada četiri puta i kako koja vlast dodje menja zakon valjda i sada neće biti tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA