Cvijan: Nata Mesarović je nosilac korupcije

- Ona je lično izbacivala pojedine sudije iz reizbora. Njena odgovornost je i izvan ustavne odgovornosti i biće sigurno pokrenuto pitanje nekih sudskih odluka, koje su ona, njen sin i njeni prijatelji donosili - kaže funkcioner SNS

  • 5

Funkcioner Srpske napredne stranke i predsednik Odbora za ustavna pitanja Vladimir Cvijan rekao je da je predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović glavni nosilac korupcije.

Cvijan je ukazao na to da se šteta nastala lošom reformom pravosuđa, za koju takođe smatra najviše odgovornom Natu Mesarović, meri desetinama miliona evra.

- Zaista nesmotrenom i krajnje nestručnom aktivnošću, na prvom mestu Nate Mesarović, mreža sudova u vreme bivšeg režima smanjena je na 34 suda u celoj Srbiji. Siguran sam da će posle reforme koju sprovodi ministar Nikola Selaković sa svojim timom broj sudova u Srbiji biti bar negde oko 70 ili 80, čime će se građanima približiti pravda - rekao je Cvijan.

Predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo pojasnio je da Skupština Srbije neće smenjivati predsednicu Vrhovnog kasacionog suda, već da će samo konstatovati odluku Ustavnog suda - "kako pravnim državama i dolikuje".

- Odluka je stigla i objavljena je u "Službenom glasniku". Sada ostaje da se sprovede jedna prilično komplikovana procedura. To bi moglo da se očekuje u februaru, ako sednica Visokog saveta sudstva bude održana 28. januara, kao što je predviđeno - kazao je Cvijan.

Odluku predsednice Vrhovnog kasacionog suda, koja je takođe i predsednica Visokog saveta sudstva, da ne prihvati zahtev za održavane hitne sednice Visokog saveta sudstva, Cvijan je ocenio kao "nedostatak morala u slučaju Nate Mesarović".

- Očekivao sam da će Nata Mesarović imati dovoljno morala da sama podnese ostavku i da time spreči da dalje otvaramo razne druge afere u vezi s njom i njenom porodicom. Međutim, njeno ponašanje je takvo kakvo je i oni će svakako odgovarati i za neke druge stvari, a ne samo za katastrofu koju je napravila u reformi pravosuđa - rekao je Cvijan.

On je naglasio da "iz prve ruke zna, dok je još radio za državne organe" da je Mesarovićeva najviše doprinela krahu reforme pravosuđa i "katastrofalnoj mreži sudova".

- Ona je lično izbacivala pojedine sudije iz reizbora. Njena odgovornost je i izvan ustavne odgovornosti i biće sigurno pokrenuto pitanje nekih sudskih odluka koje su ona, njen sin i njeni prijatelji donosili. Odbor za pravosuđe ima dokumentaciju koja sve to dokazuje, tako da će to svakako biti nastavak jedne, nažalost, ružne priče srpskog pravosuđa, koju svi želimo da zaboravimo -  poručio je Cvijan, i dodao da se šteta nastala lošom reformom pravosuđa meri desetinama miliona evra.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ator

    19. januar 2013 | 16:30

    Ona ostaje u sudu posto je otvoren konkurs za nova radna mesta,zena ima puno rodbine.treba taj konkurs ponistiti pa videti zasto nije dala otkaz do sada.samo da pozaposljava svoju rodbinu i ode ona kao da nista bilo nije.e srbijo!!!

  • ivan

    19. januar 2013 | 15:04

    Gospodin Cvijan je sto posto u pravu,ima sudija i tužilaca koji su upleteni u vrđenju krivičnih dela ,a prošli su reizbor o čemu je upoznat i Ministar pravde Nikola Selaković i dostavljeni mu svi dokazi.. Bilo je poštenih i dobrih sudija i tužilaca koji nisu prošli reizbor samo zato što nisu bili pogodni Nati Mesarović i Snežani Malović..

  • Novica

    19. januar 2013 | 20:44

    Nije Nata kriva samo za pravosudje vec za svekoliko posrnuce Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA