BEZ KRALJA NE VALJA: Srbi žele da vrate monarhiju! (FOTO) (VIDEO)

Srbija bi uskoro mogla na izbore, ali da odluči o tome hoće li vratiti monarhističko uređenje. Patrijarh kaže da je Srbiji potreban kralj, premijer Dačić za referendum, političari protiv kralja. Šta vi kažete?

  • 77

SRPSKI NAROD JE ZA MONARHIJU, POLITIČARI SU PROTIV!

Srbija kao ustavna parlamentarna monarhija, to bi uskoro mogla da bude stvarnost. Patrijarh Irinej podržava tu ideju i kaže da je našoj državi neophodan kralj, a predsednik Vlade Ivica Dačić najavljuje mogućnost raspisivanja referenduma o tom pitanju. Telegraf je zbog toga napravio anketu na temu - da li je u Srbiju moguće vratiti monarhističko uređenje.

Za to vreme, građani masovno hrle u Dvor da se u Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog poklone svome kralju Petru II od Jugoslavije i da se pomole za vraćanje monarhije. Zemni ostaci poslednjeg srpskog kralja Petra Drugog Karađorđevića, posle 72 godine, vraćena su u otadžbinu, a to je pokrenulo lavinu komentara vezane za vraćanje monarhističkog uređenja u Srbiju.

Dvorska kapela od danas je otvorena za mimohod građana od 11 do 14 časova, i to svakog radnog dana, kao i vikendom od 11 do 15 časova. Na samom ulazu u kompleks Dvora građani su upalili sveće, ostavili cveće, ali i poruke na kojima je pisalo: "Dobro došao u svoju Srbiju", "Pravda je zadovoljena, konačno!", "Bez kralja ne valja!", "Srbija će opet biti monarhija!"...

Mimohod bio je pod budnim okom pripadnika Žandarmerije, koji su zainteresovane građane u grupama po deset ljudi puštali u crkvu, ali incidenata nije bilo, jer su svi na veoma dostojanstven način došli da poljube krst i dodirnu kovčeg svoga kralja.

Milenku Jokić (73) iz Svilajnca zatekli smo sa suzama u očima kako izlazi iz kapele u kojoj je izložen kovčeg kralja Petra II.

- Joj, jedva sam ga dočekala. On mi je sve - govorila nam je ova starica dok iz tašne nije izvadila jednu staru fotografiju na kojoj se nalazio mladi kralj koji je nju držao u rukama kao bebu.

- Zbog ove fotografije moja porodica i ja smo bili proganjani, hapšeni i maltretirani u vreme komunizma, ali ga se nikada nismo odrekli i čuvali smo je kao naše najveće blago. Zato sam i došla danas da mu poljubim kovčeg i da zapalim sveću njemu u čast - priča ova starica.

Mnogi građani koji su mirno koračali u redu do kovčega za Telegraf su rekli da jedva čekaju mogućnost da se raspiše referendum o monarhiji i da bi bez razmišljanja glasali da se vrati kralj na čelo Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je, posle prenošenja zemnih ostataka kralja Petra II Karađorđevića u Srbiju posle 72 godine, da bi narod trebalo da se izjasni na referendumu o ponovnom vraćanju monarhističkog uređenja.

- Ja sam kao socijalista opredeljen za republiku, ali mi to ne smeta da imam odlične odnose sa porodicom Karađorđević, ali mislim da je pitanje povratka monarhističkog uređenja u Srbiji veliko i o tome bi sud trebalo da daju građani na referendumu - rekao je premijer.

On je dodao da ga "to pitanje ne dotiče jer je premijer, ali da u tom slučaju Tomislav Nikolić ne bi imao šta da radi".

Patrijarh srpski Irinej poručio je da Srbiji "nedostaju car ili kralj" i parlamentarna monarhija u kojoj bi kralj bio ujedinitelj naroda.

- Crkva kaže Bog je na nebu, a na zemlji kralj. Srbiji nedostaju car ili kralj, odnosno neki oblik parlamentarne monarhije u kojoj bi kralj bio ujedinitelj naroda - rekao je patrijarh.

On je istakao da je Srbija sve postigla s kraljem i da bi parlamentarna monarhija za Srbiju bila korisna.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević ocenio je da bi bilo dobro za Srbiju da ima ustavnu parlamentarnu monarhiju, jer joj je potreban "neutralan vladar koji bi obezbedio jedinstvo, kontinuitet, stabilnost i branio Ustav".

POLITIČARI: KASNO JE ZA MONARHIJU!

Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić u šaljivom tonu rekao je da je "Tomislav Nikolić za Srbiju kralj" i smatra da približavanje aktuelne vlasti Karađorđevićima "popravlja sliku Srbije u međunarodnoj zajednici".

- Ja sam monarhista, Toma je republikanac, i odlično se slažemo. Sada je takva situacija da je Tomislav Nikolić za Srbiju kralj - kaže on.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma poštuje stav patrijarha i SPC, ali nije za vraćanje monarhije.

- Pravoslavac sam, vernik, podržavam i poštujem sve odluke vrha SPC, ali moram da kažem da nisam za opciju da državno uređenje bude monarhističko - kaže Marković za naš portal.

Poslanik s liste "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić" Dragomir Karić kaže za Telegraf da je njegova porodica tradicionalno monarhistička, ali da se boji da je šansa za takvu sliku propuštena još 1991. godine.

- Familija Karić oduvek je poštovala kralja i uvek je bila monarhistička, zato smatram da je uvođenje parlamentarne monarhije dobro za Srbiju, ali se bojim da je za organizovanje takvog referenduma sada već kasno - kaže on i dodaje da je veliki problem što tri mlada princa ne žive u Srbiji i što sama porodica Karađorđević ne radi na poboljšanju svog imidža u zemlji.

- Sinovi prestolonaslednika Aleksandra moraju da žive u Srbiji, da govore srpski, jer to narod voli, i to je, bojim se, najveći problem za monarhiju - objašnjava Karić.

Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS-a, kaže da bi "teško građani Srbije danas prihvatili ideju da njima vlada jedna porodica, pa bila ona i kraljevska".

- Srbija će ostati i republika i parlamentarna demokratija - ukazuje Vukomanovićeva.

Rasim Ljajić, predsednik SDPS-a, kaže da je njegova stranka za republikanski oblik vladavine i da "misli da je to većinsko raspoloženje građana".

- U ovom trenutku imamo daleko važnija posla i, nažalost, mnogo veće probleme od pitanja da li smo za monarhiju ili za republiku. Naprosto, to sada nije tema - ocenjuje Ljajić.

TELEGRAFOVA ANKETA: 68 ODSTO ZA POVRATAK MONARHIJE!

Na naslovnoj strani Telegrafa možete glasati u anketi: "Šta Srbija treba da bude?" Ponuđeni odgovori su: monarhija, republika ili nešto treće. Čak 68 odsto ispitanika svoj glas dalo je za Srbiju kao monarhiju, dok je za republiku je glasalo 24,4 odsto.

(Darko Zlojutro / Foto: Marko Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BEZ KRALJA NE VALJA !!!

    24. januar 2013 | 16:34

    Dace Bog da se vrati Monarhija... Ako bude referendum svi znamo da ce politicari uciniti sve sto je u njihovoj moci da do toga ne dodje. FOTELJA JE SLATKA !!! A i dalje je dosta komunista ostalo u politici. Prvenstveno ne pismenom i zatucanom stanovnistvu se mora objasniti veoma PROSTIM RECNIKON zasto je bitno da se vrati MONARHIJA. U kojoj meri bi nas to izdvojilo u odnosu na druge "komsije" u regionu pa i u Evropi.

  • Mirko Milić

    24. januar 2013 | 16:31

    Тема би требало да гласи, СРБИЈА хоће краља!!!

  • najprovokator

    24. januar 2013 | 17:25

    Србија мора бити Краљевина,ондаћете видети како Свет гледа на то! Замислите да Хрвати имају ту алтернативу!? Били би Краљевина одмах,шта одмах,јуче! А ми Срби будале...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA