RIO DE ŽANEIRO: Biser Brazila pred transformacijom u grad 21. stoleća

- Vreme pred sobom vidim i kao san i kao noćnu moru, ali lepu noćnu moru. Postoje ogromni projekti, izuzetno kompleksni i veoma skupi. To su snovi za naš grad koji će postati realnost, ali koji zahtevaju izuzetan trud. Čeka nas četvorogodišnji maraton, ali to je izazov za Rio - kaže Eduardo Paes, gradonačelnik Rio de Ženeira

  • 0

Eduarda Paesa, gradonačelnika Rio de Žaneira, očekuje nekoliko prilično napornih godina jer će njegov grad biti domaćin Kupa konfederacija u junu, Svetskog fudbalskog prvenstva 2014. godine i Letnje olimpijade 2016. godine, dok u julu dolazi papa, ali on na to gleda kao na "lepu noćnu moru" ili četvorogodišnji maraton nakon koga će, kako veruje, za sobom ostaviti lepši grad.

- Vreme pred sobom vidim i kao san i kao noćnu moru, ali lepu noćnu moru. Postoje ogromni projekti, izuzetno kompleksni i veoma skupi. To su snovi za naš grad koji će postati realnost, ali koji zahtevaju izuzetan trud. Čeka nas četvorogodišnji maraton, ali to je izazov za Rio - kaže on za AFP.

Prema njegovim rečima, Olimpijada je zasad najveći izazov.

- Rio neće postati raj i neće se rešiti svi njegovi problemii, ali grad prolazi kroz intenzivan proces transformacije - rekao je on, i dodao da ima još puno posla, ali da sve ide svojim tokom što je trenutno najvažnije.

Paes je turistima poručio da mogu opušteno da šetaju plažama Kopakabane, Ipaneme, Leblona, i po favelama u gradu, ali i da budu oprezni, da moraju da znaju gde idu i kad . "To je tako u svim gradovima sveta".

Što se tiče konkretnih promena u gradu koje će poboljšati život građana Rija, on kaže da trenutno manje od 20 odsto Brazilaca ima pristup savremenom javnom prevozu, dok se ostali guraju u prepunim autobusima tokom saobraćajnih gružvi.

- Za četiri godine, sa svim onim što izgradimo, više od 60 odsto naših građana imaće pristup boljem prevozu, sa većim kapacitetima, odnosno moći će da se voze tramvajima, metroom i brzim autobusima - najavljuje on.

Kada je reč o hotelima, Paes veruje da će Rio uspeti da ispuni obaveze koje im je zadao Međunarodni olimpijski komitet.

- Kada smo se kandidovali obećali smo 8.000 kreveta, ali imaćemo 16.000 kreveta u hotelima, što je dvoštruko više - kaže on, i objašnjava da će mnogi moteli, koji se sada renoviraju, biti korišćeni kao hoteli.

- To bi moglo da bude interesantno iskustvo za one koji su spremni za nova iskustva - kaže gradonačelnik Paes uz osmeh.

- Stadion "Marakana" nije bio adekvatan za fudbalske mečeve i nije pružao dovoljno udobnosti za gledaoce. Mislim da ćemo sačuvati ključne odlike "Marakane", njenu spoljašnju strukturu - najavljuje on.

Paes kaže da ne želi da se Rio spremi samo za velike događaje, već je njegov cilj da te promene u gradu potraju. "Recimo, kada je reč o privatizaciji aerodroma, činjenica je da to jeste zbog Olimpijade, ali i da će to značiti i poboljšanje za nas Brazilce i za svakog ko nam dođe u goste".

- Promenićemo grad, ali te promene će uticati i na živote ljudi, na kvalitet njihovog života. Mislim da je za nas dobar model Barselone, ali imamo sredstva da uradimo još više - zaključuje on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA