Seks na javnom mestu kažnjiv samo ako ste preglasni!

Neoprezni parovi koje policija uhvati u samom činu vođenja ljubavi, kad prema njihovim procenama "remete javni red i mir", biće upućeni kod sudije za prekršaj, a za ovo kršenje zakona predviđena je kazna od 20.000 dinara ili 30 dana zatvora

  • 4

Neoprezni parovi koje policija uhvati u samom činu vođenja ljubavi, kad prema njihovim procenama "remete javni red i mir", biće upućeni kod sudije za prekršaj, a za ovo kršenje zakona predviđena je kazna od 20.000 dinara, ili 30 dana zatvora.

Milorad Tončić, bivši prekršajni sudija, kaže da parovi koji vode ljubav na javnom mestu mogu biti osuđeni po dva osnova.

- Prema članu 12. stav 1. Zakona o javnom redu i miru, oni mogu biti optuženi za nepristojno, drsko ponašanje, za šta mogu da dobiju novčanu kaznu do 20.000 dinara ili 30 dana zatvora. Prema članu 6. stav 1. istog zakona, onaj ko svađom ili vikom remeti javni red i mir može biti kažnjen do 20.000 dinara ili sa 20 dana zatvora. To znači da policajac na terenu koji piše kaznu procenjuje da li je par drzak i nepristojan, ili je u pitanju vika zbog koje remete javni red - objašnjava nedoumice Tončić.

Ipak, Ministarstvo unutrašnjih poslova nema podatke koliko je parova kažnjeno zbog kršenja ovog propisa.

- Sve je to pomalo šaljiva priča, jer policajac najčešće opomene parove i uvek prođu bez kazni. Parove najčešće zatičemo kada vršimo akcije hapšenja prostitutki, pa moramo da legitimišemo parove koje uhvatimo u vođenju ljubavi. Nekad je to i za policajca neprijatan posao - kažu u MUP.

Prema rečima prekršajnog sudije Tončića, kazna za remećenje javnog reda i mira, u šta spada vođenje ljubavi, obuhvata širok niz prekršaja.

- Ista kazna izriče se za nedozvoljeno prikupljanje priloga, prosjačenje, organizovanje bakljade i vatrometa, organizovanje skupova koji nisu prijavljeni policiji. Ista kazna je i za one koji ugrožavaju sigurnost druge osobe pretnjama, za vređanje, izazivanje tuče, za onog ko se nelegalno kocka ili ustupa prostorije za kockanje, ko vrši preprodaju ulaznica za javne manifestacije, ko se bavi vračanjem, proricanjem sudbine ili tumačenjem snova. Zatim, ko nelegalno drži opasne životinje, remeti kućni red i preglasno pušta muziku - objašnjava Tončić detalje iz Zakona o javnom redu i miru.

U SVETU SU KAZNE RIGOROZNIJE!

Seks na otvorenom upražnjavaju i u drugim zemljama, ali moraju mnogo više da paze. Austrija, Turska i Finska imaju zakone koji ovakve prestupe kažnjavaju do šest meseci zatvora.

Francuska, Norveška i Portugalija seks na javnom mestu kažnjavaju sa godinu dana iza rešetaka, a Grčka i Rumunija sa čak dve godine. Slično je i sa Amerikom u kojoj mnoge države imaju višegodišnje kazne.

(D. Z. / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kum Žoržo

    28. januar 2013 | 11:50

    Milicijo moja ne valja vam posao.Pustite ljude nek' se gute.

  • vladimir1

    28. januar 2013 | 11:27

    Cim zakon daje za pravo policajcu da procenjuje, eto mita i korupcije...

  • ja

    28. januar 2013 | 11:58

    Bez riguroznih poostravanje prestupa molicu hehehe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA