BRAZIL: Uhapšeni vlasnici diskoteke i dva člana benda zbog stravičnog požara

Dok su ožalošćeni polagali vence ispred diskoteke, policijski zvaničnik Mišel Vimerman rekao je da su juče prvo privedeni suvlasnik diskoteke Elisandro Špor i dva člana benda "Gurižada Fandangvejra", dok se drugi suvlasnik, čije ime nije navedeno, predao policiji kasnije u toku jučerašnjeg dana

  • 0

Brazilska policija uhapsila je četvoro osumnjičenih za požar u diskoteci u kojoj je u nedelju poginula 231 osoba, a nekoliko desetina je u teškom stanju.

Uhapšena su dva vlasnika diskoteke "Kis" i dvoje muzičara koji su izveli pirotehnički šou zbog koga je u nedelju došlo do tragedije u univerzitetskom mestu Santa Marija na jugu zemlje.

Predsednica Brazila Dilma Rusef upozorila je gradonačelnike širom ove velike južnoameričke države da se pobrinu da se tako "strašna tragedija više nikada ne dogodi".

Predsednica, koja se hitno vratila u zemlju sa regionalnog samita u Čileu da bi se sastala sa porodicama žrtava, rekla je da je bol koji je videla "neopisiv".

Požar je izbio u nedelju oko dva sata noću po lokalnom vremenu u diskoteci punoj studenata. Preživeli su ispričali da je pevač benda zapalio petardu koja je verovatno izazvala požar.

Zvaničnici su saopštili da je broj poginulih 231 iako je ranije objavljena cifra od 233. Ministar zdravlja Aleksandar Padilja je kazao da se još 75 osoba nalazi na intenzivnoj nezi i da su neki od njih u kritičnom stanju, prenosi AFP.

- Mislimo da je požar najverovatnije izazvala pirotehnika koju je koristio bend -  izjavio je policijski komesar Sandro Mejnerš.

Dok su ožalošćeni polagali vence ispred diskoteke, policijski zvaničnik Mišel Vimerman je rekao da su juče prvo privedeni suvlasnik diskoteke Elisandro Špor i dva člana benda "Gurižada Fandangvejra", dok se drugi suvlasnik, čije ime nije navedeno, predao policiji kasnije u toku jučerašnjeg dana.

Mejnerš je istakao da diskoteka nije imala važeće dozvole za rad od avgusta prošle godine i da su svi izlazi za slučaj opasnosti vodili do glavnog ulaza u diskoteku, a ne izvan objekta kao što bi trebalo.

Većina žrtava umrla je od udisanja dima u očajničkom pokušaju da pobegne iz zapaljenog noćnog kluba.

Špor je u izjavi policiji priznao da je dozvola za rad kluba istekla, dodajući da je podneo zahtev za obnavljanje. On je za nesreću optužio bend koji negira odgvornost, navodeći da je među žrtvama i jedan od njegovih članova.

Špor je demantovao tvrdnje očevidaca da je obezbeđenju naredio da blokira izlaz iz diskoteke i da je sakrio kompjuter na kome se nalazi snimak bezbednosne kamere. Mejnerš kaže da je kompjuter "nestao".

(I. D. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA