TELEGRAF U KOSOVSKOJ MITROVICI: Jedan grad, dva sveta - na pucnje i bombe više se ne reaguje (FOTO)

- Želela bih da sredim život ovde, da planiram porodicu, ali onda se zapitam da li će opet izbiti rat - kaže Marina K. (24), studentkinja iz grada u kojem "život privremeno" traje duže od jedne decenije

  • 2

Severni deo Kosovske Mitrovice, petina teritorije celog grada i gde je većinsko stanovništvo srpsko, danas broji oko 30.000 stanovnika, a prema zvaničnom popisu, u ukupnoj populaciji ima 11.000 studenata.

Na integrisanom prelazu u blizini grada postavljena su dva kontrolna punkta srpske policije. Ovde ne traže pasoš, dovoljna je lična karta Republike Srbije. Međutim, ubrzo saznajemo da je na ovom mestu moguće zadržavanje i do 12 sati zbog pregledanja prtljaga, kao na carini kada krenete u inostranstvo.

Na ulasku u Kosovsku Mitrovicu nalazi se velika prodaja polovnih automobila sa prilično niskim cenama. Automobili do deset godina starosti, stranih proizvođača, prodaju se po cenama od 500 do 1.000 evra. Na ulicama se voze bez tablica i bilo kakvih obeležja, a saobraćajnih znakova uopšte nema.

Neregistrovana vozila moguće je voziti samo u severnom delu, a kako je svaki stanovnik vlasnik bar dva-tri "stranca", pronaći parking mesto čini se kao nemoguća misija.

Grad je pun malih privatnih prodavnica, parfimerija, a tu su i obeležja modernog potrošačkog društva u vidu butika "Extreme Intimo", "Ps Fashion", "David Jones", nekoliko inostranih banaka, mnoštvo kafića i sportskih kladionica.

U neposrednoj blizini Trga Šumadija nalazi se kafana "Polet", mesto sa velikim brojem gostiju. Unutra se održava tombola, jedan od retkih vidova zabave. Već posle podne puno je sredovečnih muškaraca, koji čekaju na izvlačenje brojeva sa svojih listića.

Od Trga Šumadija do mosta razdvajanja

Na Trgu Šumadija, veliki bilbordi sa likom Novaka Đokovića i finalistkinje Prvog glasa Srbije Nevene Božović, na koje su Mitrovčani jako ponosni. Jedan prolaznik dobacuje da su oboje divni mladi ljudi, ali da takvih istih ima mnogo u gradu, samo su zaboravljeni i život im stoji.

Pored poznatih lica, trg je ispisan parolama "Sloboda za Pagija". Slavoljub Jović Pagi je jedan od uhapšenih Srba na barikadama, koji se tereti za pokušaj ubistva vojnika Kfora, nedozvoljeno držanje oružja i ekspolozivnih materija.

Kako navode meštani, uhapšen je od strane pripadnika "neke" organizacije, obučenih u civile i za vreme 90 dana koliko se nalazi u pritvoru nije pronađen nijedan dokaz. Ipak, Pagi je i dalje u pritvoru u Kraljevu.

Na Trgu braće Milić stoji slika trojice mladića poginulih u sukobima i sveže cveće. Ovde, ispred napuštene fontane, sedi nekoliko starijih građana i gleda u most koji razdvaja severnu i južnu Mitrovicu.

"Možda pripucaju s druge strane"

Ispred mosta preko Ibra postavljena je montažna baraka i betonski blokovi. Čini se da prolaz na drugu stranu nije moguć. Približavamo se da fotografišemo i pitamo ljude u baraci da li je bezbedno. Odgovaraju sasvim ravnodušno "Možda pripucaju s druge strane, ali neće... Ne isplati im se, ne znaju da li ste stranci", i upozoravaju nas da izbegavamo kafić "Dolce Vita" u blizini, poznat po incidentima.

- Tamo bar danas nemojte, sigurnije je - kažu bez objašnjenja.

U blizini mosta izdiže se velika zgrada, a na njoj natpis "Telekom Srbija". Dnevne fluktuacije preko mosta nema, osim za strane državljane, a kako kažu, i nemaju potrebe za tim.

Tu negde duž Ibra smeštena su i tri solitera, u kojima je stanovništvo multietničko, žive Albanci, Srbi i  najčešće se događaju eksplozije bombi.

Devet osnovnih škola i dva fakulteta pod jednim krovom

Dolazimo do objekta u kojem sve vrvi od učenika. Škola-domaćin "Mihailo Petrović Alas" raspolaže sa 4.492 kvadratna metra korisne površine, a sada je ovde smešteno devet osnovnih škola, Prirodno-matematički fakultet, Pravni, Gimnazija, Ekonomska, škole koje su izbegle u sukobima i sada sva deca sa Kosova dolaze ovde na školovanje kao u glavni grad.

Studenti Tehničkog fakulteta okupljaju se u kafe-poslastičarnici "Moskva", ali ovde ima i porodica sa decom i starijih, jer su kolači najbolji, a cene vrlo pristojne. Kafa košta 30 do 70 dinara, sokovi oko 80.

U jednom momentu u "Moskvi" nestaje struje, ali niko ne reaguje, čini se da niko od gostiju nije ni trepnuo. Restrikcije su uobičajena pojava, a računi za struju i vodu se ne plaćaju. Doskora su postajale neke priznanice, a kada su građani dobili račune, nije im bilo jasno kome oni treba da plate.

Struja se vratila nakon desetak minuta, a s radija se ponovo oglasila muzika. Uz zvuke "Osećam se blesavo, još me nije prestalo", sve se vratilo u normalu.

Marija A. ovde je sa dve ćerke, od tri i pet godina.

- Verovali ili ne, ovde se deca rađaju, i to iznad proseka. Bolji smo od prištinskog proseka prema broju stanovnika, a prošle godine je rođeno više od 1.000 beba. Očekujemo da se ova situacija uskoro reši kako bismo mogli da obezbedimo neku budućnost deci. Odavde nemamo gde da idemo – kaže Marija.

Dvoje mladih studenata sa laptopom na stolu bave se rešavanjem studentskih zadataka. Marina K. i Dragan Đ. studenti su medicine.

- Želela bih da sredim život ovde, da planiram porodicu, renoviram kuću, kupim plazma TV, ali onda pomislim šta će sutra da bude. Da li ćemo se seliti, da li ćemo ostati ovde ili će opet izbiti rat. Problem je što je nezaposlenost jako velika, a isto je u južnom delu. Tamo dolaze poslodavci kojima su potrebni fizički radnici i na jednom trgu biraju zdrave i snažne muškarce. Prizor je kao u američkim filmovima kada su birali crnce kao radnike na poljima pamuka. Nadnica je oko pet evra za ceo dan bez hrane, a radi se i na niskim temperaturama, dok građevinski materijal može da izdrži, a ne čovek - kaže Marina K.

Ona objašnjava da kulturnih sadržaja nema, osim pozorišta u Zvečanu, a kada neka od pozorišnih trupa dođe u goste, sala je puna. Teniski tereni u susednoj opštini, koje su napravile vlasti a otvorio Novak Đoković, jedina su mogućnost za sportske aktivnosti.

Kafića u Kosovskoj Mitrovici ima više od 25, a puni su omladine tokom dana i uveče. Kada je noć, gužvu na ulicama popunjavaju i vozila Kfora i Euleksa, koja redovno patroliraju.

Divlja gradnja bez prateće infrastrukture

Kosovska Mitrovica je nakad bila "grad trafika", koje su uklonjene odlukom gradskih vlasti, ali su umesto šetališta ulice popunili automobili. Nove zgrade se grade poslednjih nekoliko godina, ali bez prateće infrastrukture. Vodovodne i kanalizacione mreža nije predviđena za ovoliki broj stambenih objekata, a cena kvadrata je od 500 do 700 evra.

Nekadašnji industrijski gigant "Trepča" i dalje radi. Zaposleni se menjaju po rotaciji, mesec dana rade, onda čekaju ponovo svoj red, obično za pet ili šest meseci. Za državu Srbiju svi se vode kao nazaposleni.

U Kosovskoj Mitrovici na metar kvadratni dolazi deset stanovnika. Na pucnje, bacanje bombi i incidente više ne reaguju, jer to je realnost gotovo svakog dana. Život je za svakog građanina privremen dok se ne reši status, a privremeno traje već više od deceniju - deceniju mladih života 11.000 studenta, deceniju najlepšeg doba detinjstva i deceniju nečije mirne starosti.

(Lj. Vučetić / Foto: Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA