EMIR KUSTURICA: Režirao bih seriju o Nemanjićima na RTS!

- Za snimanje kvalitetne serije takvog formata neophodno je obezbediti velika materijalna sredstva, naći odgovarajuće lokacije, adaptirati ih, veliki je to posao. Ipak, ne treba odustati od takve zamisli jer je jedna takva serija i te kako potrebna Srbiji - kaže proslavljeni srpski režiser

  • 20

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica kaže za Telegraf da bi veoma rado režirao televizijsku seriju o srpskoj srednjovekovnoj dinastiji Nemanjić, koja bi se emitovala na Javnom servisu Srbije.

Kusturica je podržao akciju našeg portala da Radio-televizija Srbije snimi visokobudžetnu seriju o srpskoj vladarskoj dinastiji Nemanjić.

- To je dobra ideja i naravno da je treba podržati, od mene imate svu podršku, jer smatram da je fenomenalna - kaže Kusturica.

On dodaje da je za snimanje takve serije potrebno izdvojiti ogromnu svotu novca, ali da bi je ipak trebalo snimiti jer je "neophodna Srbiji".

- Za snimanje kvalitetne serije takvog formata neophodno je obezbediti velika materijalna sredstva, naći odgovarajuće lokacije, adaptirati ih, veliki je to posao. Ipak, ne treba odustati od takve zamisli, jer je jedna takva serija i te kako potrebna Srbiji - objašnjava on.

Na pitanje da li bi prihvatio učešće u seriji i da li bi režirao jedan takav poduhvat, Kusturica s Mokre Gore poručuje:

- Naravno da bih prihvatio i voleo da režiram jednu takvu seriju, bila bi mi čast!

Direktor Javnog servisa Aleksandar Tijanić pohvalio je ranije ideju Telegrafa, ali dodaje da je ona finansijski kompleksna za izvođenje.

- To je odlična ideja. Mi sada radimo seriju o Karađorđevićima i kada je završimo, zašto ne bismo emitovali i program o dinastiji Nemanjić? Naravno, RTS to finansijski ne bi mogao sam, jer je to milionski projekat. Takvu seriju trebalo bi da finansiraju zajedno država, velike kompanije i RTS. Mi bismo svakako hteli da je prikazujemo - kaže Tijanić.

Podrške ideji Telegrafa iz dana u dan sve više pristižu, a tako su do sada našu ideju podržali i Siniša Kovačević, Dimitrije Vojinov i Zdravko Šotra.

Dramski pisac Siniša Kovačević kaže da je ideja našeg portala o ekranizaciji priče o Nemanjićima izvandredna, ali da taj projekat, koji bi koštao najmanje nekoliko stotina hiljada evra, mora tačno prikazati istorijske činjenice.

- To je zaista izvanredno, ali bi to bio jako skup projekat. Cena bi zavisila od mnogo faktora, broja epizoda, lokacije, načina snimanja. Jer, na primer, ako neku bitku snimate napolju, sa 200 statista i 150 konja, to košta mnogo više nego da neko od likova tu istu bitku prepriča – kaže Kovačević.

Istaknuti srpski filmski i televizijski reditelj Zdravko Šotra podržava inicijativu Telegrafa o snimanju TV serije o dinastiji Nemanjić, i poručuje da je takvom projektu mesto na Javnom servisu Srbije.

(D. Zlojutro / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajna Bogdanovic

    2. februar 2013 | 22:06

    Bravo za ideju da se predstavi srpska istorija. Tu će biti postavljeni na svoje istorijsko mesto neki beznačajni narodi u to vreme.

  • milos

    3. februar 2013 | 01:07

    A vidi poturica koliko ima na portalu!Ne mogu Emiru da oproste vracanje korenima i tradiciji pa to ti je!:))Ziv ti nama bio Nemanja 100 godina!!

  • Petar

    2. februar 2013 | 22:14

    Svaka cast Telegraf!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA