ALARMANTNO: Šiptari napali Visoke Dečane, KFOR i KPS kordonima štitili manastir od ekstremista!

- Situacija je trenutno mirna, ali napeta, manastir je i dalje zatvoren i blokiran jakim policijskim snagama i jedinicama Kfora - izjavio arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira

  • 29

Arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, potvrdio je za Telegraf.rs da su se okupljeni ekstremisti koji su danas hteli da upadnu u manastir Visoki Dečani razišli, dok su jake snage KFOR-a ostale oko manastira da bi ga štitile i tokom noći.

- Situacija je trenutno mirna, ali napeta, manastir je i dalje zatvoren i blokiran jakim policijskim snagama i jedinicama Kfor-a - rekao je Janjić.

Današnji pokušaj rukovodioca opštine Dečani i ekstremnih grupa da održe protest ispred manastira, tvrdeći da je manastir "albanski i deo okupirane zemlje", arhimandrit Sava je ocenio kao "vladavinu terora na Kosovu".

On je ukazao da opština Dečani "radi potpuno nezavisno od odluka Vlade Kosova i suprostavlja se odlukama Vrhovnog suda i otvoreno širi mržnju i poziva na nasilje", što, prema rečima arhimandrita Save, "nije bezazleno s obzirom na to da je manastir prethodnih godina bio četiri puta oružano napadan".

Zato je Kfor sprečio prolazak ove grupe ljudi koji nisu išli dobronamerno i koji žele da iskoriste svaku priliku kako bi naneli zlo ovom manastiru - rekao je iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava, i podsetio da su ove godine verni narod i posetioci na najveće i najradosnije pravoslavne praznike bili sprečeni da obiđu svetinju.

- Život manastira se totalno blokira i onemogućava se poseta ovoj svetinji, što pokazuje u kakvom odsustvu vladavine zakona se ovde živi, što je velika sramota i šteta za KiM i za sve one koji žele bolju budućnost ovog prostora - rekao je arhimandrit Sava.

Podsetimo, Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da je manastir Visoki Dečani pod opsadom i da Kfor i KPS kordonima blokiraju pristup manastiru kome ekstremisti žele da priđu.

Pristup manastiru je blokiran snažnim snagama policije i KFOR-a uz učešće italijanskih karabinjera, a bratstvo manastira je zbog bezbednosti zatražilo pratnju Kfora za sveštenike.

- Rukovodioci opštine i ekstremne grupe žele da se probiju pred manastir da bi protestovali. Kfor i policija blokiraju kordonima pristup manastiru. Opštinske vlasti vode medijsku i političku kampanju da se pritiscima i pretnjama obori odluka Vrhovnog suda Kosova i manastiru Dečani oduzme 50 odsto njegove imovine - piše u saopštenju te eparhije.

Zbog pretnji od rukovodstva opštine Dečani i grupa koje već danima organizuju demonstracije u ovom gradu protiv manastira Visoki Dečani, a posebno njihove namere da danas protestuju pred samim manastirom, iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava odlučio je da zatvori kapije manasitra za sve posetioce, prvi put u toku poslednjih 13 godina. On je rekao da je trenutna situacija mirna, ali da će manastirska vrata biti zatvorena do daljnjeg zbog veoma ozbiljne situacije, i dodao da ovakvo ponašanje pokazuje da nema vladavine prava, nego da je na snazi vladavina terora na Kosovu.

Manastir i sveštena lica su već danima izloženi najuvredljivijim porukama i otvorenim pretnjama povodom odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava manastira.

- Ovakvo ponašanje koje je direktno u suprotnosti s vladavinom prava doživljavamo kao otvorenu bezbednosnu pretnju i ne možemo dozvoliti da se pretnje prenose u neposrednu blizinu ove svetinje koja je i na listi Svetske kulturne baštine UNESKO i koja je već četiri puta do sada oružano napadana od onih koji danas forsiraju ovu kampanju - saopštava Eparhija raško-prizrenska.

Namera demonstranata jeste da, pre svega, pred manastirom postave plakate sa uvredljivom sadržinom poput: "Ovo je naš manastir - dalje ruke od naše zemlje" i slično. Na dosadašnjim protestima pojavljivale su se parole i slogani sa porukom da manastir Dečani nije srpski već albanski manastir, da su monasi na silu okupirali manastir.

Sekretar Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske protojerej Savo Šmigić potvrdio je za Telegraf da je situacija oko manastira napeta.

U prepodnevnim časovima grupa Albanaca koja danima demonstrira u centru Dečana krenula je prema manastiru, njih su zaustavili pripadnici Kfora i italijanski karabinjeri na putu koji vodi prema manastiru – rekao je Sava Šmigić i dodao da se demonstranti još nisu razišli, manastir je zatvoren i blokiran.

Prema njegovim rečima, demonstranti su krenuli prema manastiru sa namerom da demonstriraju ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova o potvrdi imovinskih prava manastira Dečani.

Vrhovi sud Kosova potvrdio je vlasništvo manastira nad 23 hektara manastirske zemlje koju manastir koristi od 1977. godine, a koja je bila u vlasništvu Crkve do 1946. godine, do nacionalizacije koju je sproveo komunistički režim, kada je manastiru oduzeto 700 hektara zemlje.

Albanci od donošenja ove odluke, početkom januara, kontinuirano demonstriraju i poručuju da "neće prestati dok se odluka Vrhovnog suda ne poništi".

Kako prenose prištinski mediji, ove demonstracije podržavaju nacionalističke organizacije, pokret Samoopredeljenje, među njima su i pojedini imami. Njihovi stavovi su ekstremni - "ni po cenu krvi neće prepustiti svoju zemlju" - i ističu da je manastir albanski.

Od završetka ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji manastir Visoki Dečani bio je četiri puta meta oružanih napada albanskih ekstremista, dva minobacačka napada 2000. godine, u martovskom pogromu, i poslednji napad zoljom 2007. godine.

(I. M. / S. S. / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NiK

    8. februar 2013 | 13:16

    Sta bre oce oni bre ? Taj manastir je tu od 1335 ! Onu tu dosli pre 15 godina i sad bi da mu oduzimaju imovinu.

  • BG-Srbin

    8. februar 2013 | 13:06

    Hajde Srbijo prokomentarisi i reaguje na vreme ne cekaj da ti svet kaze sta treba da cinis!!!

  • pera

    8. februar 2013 | 14:11

    16000 siptara cuci i ceka da nas uhvati na spavanju.Ali uhvatice moj...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA