NEMAČKA: Ministarka-plagijator podnela ostavku

Nemačka ministarka odbrazovanja Anete Šavan podnela je ostavku na ministarsku funkciju nekoliko dana pošto joj je Univerzitet u Diseldorfu oduzeo doktorsku titulu zbog plagijata teze

  • 3

Nekoliko dana pošto joj je Univerzitet u Diseldorfu oduzeo doktorsku titulu zbog plagijata teze, nemačka ministarka obrazovanja Anete Šavan podnela je ostavku. Bliska saradnica kancelarke Angele Merkel rekla da ne prihvata odluku i da će tužiti Univerzitet.

Nemačka ministarka odbrazovanja Anete Šavan podnela je ostavku na ministarsku funkciju nekoliko dana pošto joj je Univerzitet u Diseldorfu oduzeo doktorsku titulu zbog plagijata teze.

Šavanova, koja je važila za blisku saradnicu kancelarke Angele Merkel, podnela je obrazloženje o ostavci na ministarsku funkciju u njenom prisustvu.

- Anete Šavan mi je predala ostavku i ja sam je teška srca prihvatila -  rekla je Merkelova na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šavanovom.

Šavanova je podnela ostavku pošto je pre nekoliko meseci optužena da je plagirala delove svog doktorskog rada, koji je odbranila 1980. godine.

Univerzitet "Hajnrih Hajne" iz Diseldorfa titulu doktora oduzeo joj je prošle nedelje.

- Univerzitet je u utorak odlučio da moj doktorski rad proglasi nevažećim. Tu odluku neću prihvatiti i podneću tužbu - istakla je Šavanova.

Ona je rekla da ne želi da posledice tokom tužbenog postupka trpe njen kabinet, ministarstvo, Vlada, niti stranka Hrišćansko-demokratska unija Nemačke, kojoj pripada.

Angela Merkel je najavila da će Šavanovu zameniti Joana Vanka, koja je od 2010. godine na mestu ministarke kulture i nauke u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija.

Bivši ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg je 2011. godine podneo ostavku zato što je takođe utvrđeno da je njegov doktorski rad plagijat.

Status doktora nauka u Nemačkoj veoma se poštuje i ukoliko neko poseduje titulu, ta činjenica se uvek naglašava prilikom njegovog predstavljanja, navodi agencija.

(I. M. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikac

    9. februar 2013 | 17:02

    Ovi naši kupuju diplome i nemaju srama. Još žestoko brane svoje "diplome". Ova žena je podnela ostavku zbog plagijata.

  • King

    9. februar 2013 | 20:32

    Za razliku od naseg predsednika koji nezna na kojoj je temi doktoriro i osta ziv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA