GRUDVOM NA MINISTRA: Hiljade Bugara na protestu zbog skupe struje!

Demonstranti su iznenađeni visokim računima za struju, koja je poskupela još prošlog jula, a ministar energetike, koga su pogodili grudvom, naredio je da se provere svi računi

  • 0

Više hiljada Bugara protestovalo je danas u nekoliko gradova zbog visokih iznosa na poslednjim računima za struju, tražeći ostavke zvaničnika. Iako je struja u Bugarskoj poskupela još prošlog jula za 13 odsto, Bugare su iznosi na računima iznenadili tek sada, jer su izuzetno niske temperature podstakle daleko veću potrošnju.

Uzvikujući "mafija" i "ostavke", hiljade ljudi organizovale su protestne šetnje u Sofiji, Varni, Plovdivu i Blagoevgradu, spaljujući račune i tražeći da se ponovo nacionalizuju distributeri električne enegrije, javio je Rojters.

Bugarsko tržište električne energije podeljeno je na tri regiona, koja kontrolišu češke kompanije "CEZ" i "Energo-Pro", kao i austrijski "EVN".

Ministar energetike Delijan Dobrev, koga su demonstranti u Sofiji pogodili grudvom, rekao je novinarima da je nadležno ministarstvo naredilo da se provere iznosi na računima, ističući da se mnogi od njih odnose na duži period, uključujući tu i novogodišnje i božićne praznike.

Energetske kompanije su takođe saopštile da će ispitati žalbe građana.

Cene električne energije su izuzetno osetljivo političko pitanje budući da Bugarima, iako su u EU, na struju odlazi veliki deo izuzetno skromnih primanja, koja mesečno u proseku iznose 350 evra.

Bugarskoj u julu predstoje izbori, na kojima će se testirati poverenje Vladi desnog centra premijera Bojka Borisova, koja je sve nepopularnija zbog mera štednje, niskih primanja i visoke stope nezaposlenosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA