DOKAZANO: Hrvati pričaju na srpskom!

Stanovnici Vukovara koji se iz petnih žila trude da zabrane službenu upotrebu srpskog jezika i pisma u tom gradu sigurno nisu čuli da je još u 19. veku kolonijalna Austrougarska hrvatski jezik izbacila iz književne i službene upotrebe

  • 37

Stanovnici Vukovara koji se iz petnih žila trude da zabrane službenu upotrebu srpskog jezika i pisma u tom gradu sigurno nisu čuli da je još u 19. veku kolonijalna Austrougarska hrvatski jezik izbacila iz književne i službene upotrebe!

Milorad Buha, predsednik Upravnog odbora Matice srpske u Dubrovniku, tvrdi da je filološka nauka pokazala da Hrvati govore srpskim jezikom.

- Treba polaziti od tri nepobitne naučne činjenice u filološkoj nauci, a to su da je srpski jezik službeni i književni jezik u Hrvatskoj, zatim da je kolonijalna Austrougarska izbacila hrvatski jezik iz službene i književne upotrebe u 19. veku, proglašavajući ga nenaučno kajkavskim dijalektom, i da srpski jezik ima dva dijalekta - štokavski i čakavski.

O tome je Ruska akademija nauka i umetnosti u Sankt Peterburgu objavila naučni rad akademika Aleksandra Belića 1905. godine, u kojem je on naglasio da je polemika s hrvatskom stranom bez ova tri naučna polazišta izlišna i nenaučna.

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    10. februar 2013 | 21:39

    ЕТО САД ЋЕТЕ УЋИ У ЕВРОПСКУ ЗАЈЕДНИЦУ , ПА ЕТО НАС СРБА ОПЕТ У КРАЈИНУ БЕЗ ИЈЕДНОГ ИСПАЉЕНОГ МЕТКА, хахахаххахаах А ВИ ЋЕ ТЕ ОПЕТ ДОБИТИ ВАШУ ПОЗНАТУ УЛОГУ ПОСЛУШНИХ КОЊУШАРА, ПОСЛЕ НАРАВНО СЛЕДИ ЕВРОПСКИ ЗАКОН ГДЕ СУ " МАЊИНЕ" ЗАШТИЋЕНЕ ДОК НЕ ПОСТАНЕМО ВЕЋИНА! ЗАТО УЧИТЕ ЋУРИЛИЦУ ХРВАТИ ШТО ПРЕ

  • aco

    10. februar 2013 | 21:36

    Tanja! U tvojim venama tece srpska krv i zato ti oprastamo neznanje:-)

  • Herc

    10. februar 2013 | 20:14

    To bi trebalo da se objavi na HRT-u, u demokratskoj hrvatskoj. Kod nas je svaka verska zajednica nacija za sebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA