Riba u Dunavu zaražena parazitom?

Som, smuđ, štuka i šaran zaraženi su crvom opasnim po ljudsko zdravlje. Ribolovci tvrde da se ovaj parazit pojavio barem tri godine ranije, ali da se sada razmnožio

  • 6

Ribolovci tvrde da se u Dunavu ne mogu naći som, smuđ, štuka i šaran bez crva. Prošle godine povučeno je iz prodaje oko 6.000 kilograma ribljeg mesa.

Iako su u Srbiji nepoznatog parazita koji napada rečne ribe grabljivice pre nekoliko meseci otkrili naučnici s Departmana za veterinarsku medicinu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u Dunavu i Nišavi, ribolovci tvrde da se "ovaj crv u ribama" pojavio barem tri godine ranije, a da se tek sad razmnožio.

Ribolovac iz Beograda Đorđe Ilijević kaže da u proteklih osam meseci nije ulovio nijednu ribu koja nije crvljiva.

- Parazit se strahovito razmnožio u celom toku Dunavu, čak i kod Đerdapske klisure, koja je važila za najčistiji deo Dunava. Sada nema zdravih grabljivica - tvrdi Ilijević.

- Mi, pecaroši, bolesne ribe prepoznajemo po fizičkom izgledu: izduženije su, ispijene, mršave. Kad se raspore, a najbolje se vidi kada se filetiraju, sve su crvljive!

Zbog oboljenja koje kod ljudi može da izazove ova larva, alarmirani su klinički centri u Srbiji i veterinarske inspekcije, ali zasad nije zabaležen nijedan slučaj zaraze.

- Larva, odnosno crv je veoma tanak, dugačak od četiri do sedam centimetara i može se videti golim okom u zaraženoj ribi - objašnjava prof. dr Miroslav Ćirković sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

Dobra termička obrada ubija parazita

Ovaj parazit nije opasan ukoliko se dobro termički obradi, a ubija ga i niska temperatura, tako da ni od mesa ovih riba koje je smrznuto na minus 18 stepeni, ne postoji bojazan. Soljenje i mariniranje ne ubija ovog parazita.

- Veterinarska inspekcija zasad nije imala prijava zbog prometa nebezbedne ribe na tržištu, niti prijava koje se odnose na zdravstvene probleme građana nastale usled konzumiranja ribe u ugostiteljskim objektima - rečeno je našem listu u Ministarstvu poljoprivrede.

- Inspektori u svim objektima u maloprometu (samousluge, prodavnice delikatesa, ugostiteljski objekti, ribarnice, pijace) pregledaju dokumente kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla, pa tako i ribe.

Ukoliko, navodi se u odgovoru Ministarstva, prodavci ne mogu dokazati sledljivost i poreklo ribe, veterinarski inspektor nalaže "neškodljivo uništavanje hrane kao nebezbedne za konzumiranje odnosno ishranu ljudi". Prošle godine je zbog promenjenih organoleptičkih osobina, nepotpune dokumentacije ili deklaracije, pa i isteklog roka trajanja, povučeno iz prometa i uništeno 5.959 kilograma ribe i 1.879 kilograma proizvoda od riba.

Opasna dimljena i riba sa roštilja

Oboljenja izazvana ovom larvom kod ljudi su do sada konstatovana u Japanu, Indiji, Iranu, Bangladešu i Kanadi, gde se najviše konzumira sirova riba. Kako se u Srbiji ne jede sirova riba, kritične su one koje se spremaju na roštilju, kao i dimljena riba. Ribnjaci su zasad, tvrde stručnjaci, bezbedni.

(Lj. V. / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    10. februar 2013 | 22:07

    A za ribolovacku dozvolu znaju da traze 6200 dinara ...Samo ne znam sta sada da pecamo ,skoljke ?

  • Dutch

    11. februar 2013 | 02:29

    Dzoni brate jel treba pomoc?

  • Dzoni

    11. februar 2013 | 00:38

    Ja samo ne znam dokle ce da pustaju buve. Kako ih nije sratota da lazu i lupetaju gluposti. Pogotovo ovi veliki pecarosi sto pricaju! 100 ih je svakog dana oko Pancevackog mosta sad odjednom oni nose ribu na analizu. Sutra ce svako od njih od mene veslo po glavi da dobije!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA