ISTRAŽUJEMO: Zašto su hrvatsko toksično mleko i opasne tunjevine i dalje u srpskim prodavnicama? (FOTO)

Iako je Poljoprivredna inspekcija najavila vanrednu kontrolu "Dukat" i "Vindija" mleka, a sardine "Rial" povučene su iz prodaje u Hrvatskoj, srpske prodavnice ih i dalje najnormalnije prodaju!

  • 6

OPASNO ILI NE? Iako su mleka "Dukat" i "Vindija" u Srbiji podvrgnuta vanrednoj kontroli, a tunjevina "Rial" u Hrvatskoj povučena iz slobodne prodaje, ovi proizvodi se u Srbiji još uvek mogu kupiti!

Tunjevine više nema na rafovima hrvatskih prodavnica zbog prevelike količine toksičnog histamina. U medijima u Srbiji ubrzo su se pojavili navodi da sporna tunjevina u Srbiju nije ni uvezena.

- Uvezena je jedino tunjevina u salamuri proizvođača 'K plus', za koju je 25. januara urađena laboratorijska analiza na moguće prisustvo histamina i ustanovljeno je da histamina nema - saopštili su iz Poljoprivredne inspekcije.

Međutim, kompanija "Idea Velpro", u kojoj se snabdevaju mnoge takozvane male radnje, ovu tunjevinu i dalje prodaje.

- Kupili smo pre nekog vremena u veleprodajnom objektu "Idea", tu se snabdevamo godinama. Ipak, niko nam nije rekao da je bilo šta štetno, pa sada ne znamo ni da li da povlačimo robu ili ne - kažu za Telegraf u jednoj beogradskoj prodavnici.

Uprkos našim pokušajima da dođemo do objašnjenja, iz kompanije "Idea Velpro" nisu odgovorili na naša pitanja.

DUKAT MLEKO: PROVERENO ILI NIJE?

Signal da nešto ne štima s markama mleka "Dukat" i "Vindija" bio je njihovo povlačenje iz Hrvatske i Crne Gore. Kako se ispostavilo, u mleku je pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin, nakon čega je zabranjen izvoz ovog mleka u Bosnu i Hercegovinu. Iako su srpski zvaničnici, ali i kompanija "Somboled", koja ovo mleko uvozi, tvrdili da "Dukat" mleko na srpskim rafovima nije opasno po zdravlje, u nedelju, 10. februara, Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede uvela je vanrednu kontrolu ovih proizvoda.

Međutim, ovog mleka u velikim količina i dalje ima u svim trgovinama u Srbiji. Reporteri Telegrafa obišli su najpre prodajne objekte lanca "Idea", gde se mleko "Dukat" i dalje slobodno prodaje.

Takođe, u nastavku potrage obišli smo i prodavnicu "Roda", gde nas je sačekala ista slika...

A ništa drugačije nije ni u "Maksiju"...

ŠTA SU AFLATOKSIN I HISTAMIN?

Aflatoksini su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste Aspergillus gljiva. Veoma su toksični, ubrajaju se u grupu najkarcenogenijih poznatih supstanci. Visok nivo izloženosti aflatoksinu izaziva nekrozu, odnosno "raspadanje" jetre, što kasnije može uzrokovati i cirozu i karcinom ovog organa.

Histamin je organsko jedinjenje azota koje učestvuje u lokalnom imunološkom odgovoru, kao i u regulaciji fizioloških funkcija stomaka. Međutim, u preterano velikim količinama, histamin predstavlja veliki rizik po zdravlje dece i trudnica, kao i osoba netolerantnih na histamin i proizvode od ribe.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirko

    11. februar 2013 | 15:50

    Treba traziti smenu s vlasti svih odgovornih koji bi trebali izdati naredjenje da se ovi proizvodi sklone s rafova u prodavnicama. U svim zemljama u evropi i pri najmanjoj sumnji da nesto nije u redu s nekim namirnicama sve se odmah skloni iz prodaje a kod nas nikog nije briga za to. Kakva si ovo ljudi u ovoj zemlji pobogu pa ih nije briga ni za zdravlje svojih ljudi, pa to je zadnje!

  • dule

    11. februar 2013 | 16:28

    Pa kad bi srbi to povukli iz prodaje nastala bi steta ovako se otruje nekoliko hiljada gradjana a pare su tu. Tako nesto ima samo na balkanu.

  • Ana

    12. februar 2013 | 00:57

    Realno ovi je samo jos jsdna u nizu hajki na hrvatske proizvodjace... besmisleno... Pogledajte sta prodaje nas Matijevic... otrov...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA