A ŠTA DO TADA? Kontrola mleka tek od aprila!

U Srbiji ne postoji nacionalna referentna laboratorija iako je trebalo da bude otvorena pre nekoliko godina, a za nju je od 2003. godine u ovu zemlju ušlo više od 15 miliona evra

  • 5

Iako nadlženi, nakon afere oko mleka, uporno tvrde da su namirnice ispravne i da se redovno kontrolišu, ostaje nejasno ko ove proizvode kontrole vrši, jer u Srbiji ne postoji nacionalna referentna laboratorija iako je planirano da ona bude otvorena još pre nekoliko godina.

Tako potrošačima ostaje da veruju jedino trgovcima i privatnim laboratorijama koje vrše kontrolu.

Prema novom Zakonu o bezbednosti hrane, sami proizvođači odgovorni su za ispravnost proizvoda i dužni su da sami šalju uzorke na analizu, a ne da čekaju da kod njih dođe državni inspektor. U Srbiji trenutno postoji 47 takvih laboratorija, u kojima se testira bezbednost i kvalitet poljoprivrednih proizvoda, kao i hrane. Većina njih je u privatnom vlasništvu, pa se postavlja pitanje, iako su akreditovane za taj posao, da li su njihovi rezultati merodavni.

- Slučaj kontaminiranog mleka, a pre nekoliko meseci i kukuruza, samo je potvrdio neophodnost osnivanja nezavisne nacionalne laboratorije za kontrolu hrane. Dešava se da je isti uzorak u različitim laboratorijama potpuno drugačije ocenjen, a radi se o velikim razlikama u nivou prisustva aflatoksina - objašnjava profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić.

Evropska unija je za izgradnju nacionalne referentne laboratorije, od 2003. godine, Srbiji donirala više od 15 miliona evra. Međutim, Srbija i dalje ispravnost i bezbednost namirnica proverava kod privatnika. Ni sadašnje ministarstvo poljoprivrede nije "teško" na rečima, pa obećava da će taj posao konačno biti završen u aprilu ove godine.

- Uradili smo novi koncept za rad nacionalne laboratorije, koji je aktuelan u zemljama Evropske unije i realno je izvodljiv. Ove godine ćemo veliki deo sredstava uložiti upravo u te svrhe. Očekujemo da će laboratorija za kontrolu mleka početi sa radom u aprilu, a institucija koja će se baviti testiranjem ratarskih proizvoda do kraja sledeće godine - tvrdi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede  Danilo Golubović.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • drNefer

    17. februar 2013 | 16:46

    Treba kupovati mleko koje ima izvoznu deklaraciju u EU.vani ne može da prođe ovako nešto.

  • Dule

    16. februar 2013 | 22:40

    Dragi potrosaci verujte samo sami sebi a ne drugima.tih 15 miliona sto su usli u srbiju odma su podeljini medju lopovima ili na neka pecenja rostilje i slavlja tako da do tih laboratorija koje su potrebne nije ni stiglo.LOGICNO!!!!opet jedan dokaz u kakvu mi zmlju zivimo.

  • m13

    17. februar 2013 | 10:57

    Pa ako vam je do ispravnog mleka, i svežeg pre svega, kupite od seljaka. Pomažete siromašnom i vrednom narodu, znate šta pijete, i pare ostaju u zemlji, a ne da bogatite tudje firme. Ne bitno da li hrvatske, bugarske ili kineske...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA