TRUJU LI NAS? Pogledajte rezultate testiranja mleka u Vojvodini – čak 26 uzoraka ima previše aflatoksina!

U nekim proizvodima "Niške mlekare", "Subotičke mlekare", "Somoboleda" i "Meglea" koncentracija ove kancerogene supstance dvostruko veća od dozvoljenih 0,05 mikrograma po kg

  • 17

Piti ili ne piti, pitanje je sad? Ukoliko je suditi prema rezultatima analize mleka u Srbiji, ono što pijemo je na samoj granici koja deli zdravo od otrovnog. Ako je verovati rezultatima do kojih je došao Telegraf, koncetracija aflatoksina veća je od dozvoljene u čak 26 uzoraka mleka koje su, navodno, proverile nezavisne laboratorije u Vojvodini.

Prema listi, koju je na svoj lični internet sajt postavio vojvođanski sekretar za poljioprivredu Goran Ješić, koncentracija aflatoksina niža je od najviše dozvoljene u svega devet uzoraka.

U nekim proizvodima "Niške mlekare", "Subotičke mlekare", somborskog "Somoboleda" i kragujevačkog "Meglea" koncentracija ove kancerogene supstance dvostruko je veća od dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu.

U pitanju su uglavnom sveža, pasterizovana mleka. Najviše koncentracija aflatoksina M1 od 0,1 mikrograma po kilogramu zabeležena je u svežem mleku od jednog litra, pasterizovanom i homogenizovanom sa 2,8 odsto mlečne mesti "Niške mlekare".

Isto toliko je registrovano i kod "K plus" svežeg mleka mlekare "Megle". Problematično je i sveže mleko sa 1,6 odsto mlečne masti iz "Niške mlekare", u kojem je registrovano 0,099 mikrograma po klogramu aflatoksina, koliko i u "Ella" trajnom mleku "Subotičke mleklare".

Goran Ješić je na konferenciji za novinare naveo da su podaci koje je objavio dobijeni od uzoraka uzetih iz maloprodaje na teritoriji Novog Sada, nakon analize u jednoj akreditovanoj laboratoriji iz Bečeja.

- Poslali smo uzorke u tri laboratorije, u sredu i petak se očekuju rezultati iz druge dve. Mi smo tražili od države juče da reaguje, ali niko ceo dan nije odgovarao. Kao otac dvoje dece morao sam sinoć da reagujem, jer sam prvo čovek, a onda državni službenik - rekao je Ješić.

On je na pitanje da li su poruke preko Tvitera primeren način da se govori o ovako ozbljnim stvarima, dodao da se izvinjava što je tako uzbunio javnost, ali je ponovio da je "morao da raguje".

- Ako mene pitate, ja mleko ne kupujem i ne pijem. Ovde nema govoro o tome da je u pitanju političko pitanje, obavestio sam Đilasa, ali i Dačića i sve ostale - rekao je Ješić.

DETALJNU ANALIZU MLEKA POGLEDAJTE OVDE.

Podsetimo, na konferenciji za novinare šef Poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Nenad Katanić tvrdio je da je većina mleka ispravna.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    19. februar 2013 | 10:03

    Eee,da nije to u hrvatskoj bilo mi bih i dalje pili ko zna sta.ko zna sta sve jedemo i pijemo kad ovi "nasi" cute?

  • dule

    19. februar 2013 | 10:08

    Ma kakvi cini vam se da vas truju. Tja vidite ja taj problem nemam posto imam svoje krave. Hi

  • gacikus

    19. februar 2013 | 10:17

    LELE sta drugo reci pa svi potenciraju kupujmo NAŠE pa svi ONI koji prave NAŠE---- NISU NAŠI PA ZAŠTO DA NAS NE TRUJU ---PITAM SE KOLIKO JE NIŠKA MLEKARA NAŠA ---A MOZDA JE SVARNO NAŠA --KO ĆE KOGA AKO NE SVOJ SVOGA--NORMALNO ZA PROFIT

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA