Kineska vojska hakuje Amerikance?!

U izveštaju firme "Mendient" navodi se da je Jedinica 61398 Narodne oslobodilačke armije, stacionirana u Šangaju, najverovatnije pokretačka snaga za hakerske upade. "Mendient" je saopštio da veruje da je ta jedinica izvela "uspešne" napade na veliki broj privrednih firmi

  • 0

Veruje se da jedna tajna kineska vojna jedinica stoji iza serije hakerskih napada na ustanove i firme u SAD, saopštila je američka kompanija za bezbednost kompjutera, suprotno tvrdnjama kineske Vlade da ni na koji način nije umešana u takve operacije.

U izveštaju firme "Mendient" se navodi da je Jedinica 61398 Narodne oslobodilačke armije, stacionirana u Šangaju (slika gore), najverovatnije pokretačka snaga za hakerske upade. "Mendient" je saopštio da veruje da je ta jedinica izvela "uspešne" napade na veliki broj privrednih firmi.

- Priroda rada "Jedinice 61398" smatra se u Kini za državnu tajnu. Ipak, mi verujemo da je ona angažovana u štetnim operacijama u kompjuterskim mrežama - navela je firma u izveštaju objavljenom u ponedeljak u SAD.

- Vreme je da se prizna da je opasnost poreklom iz Kine i mi želimo da odradimo svoj deo kako bi naoružali i pripremili bezbednosne profesionalce da se efikasno nose s pretnjom - kaže se u izveštaju.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova danas je reklo da se njihova vlada odlučno suprostavlja hakerisanju i dodalo da sumnja u podatke koji su navedeni u izveštaju američke firme.

- Hakerski napadi su transnacionalni i anonimni po prirodi. Određivanje porekla napada je krajnje teško. Mi ne znamo kako podaci iz takozvanog izveštaja mogu da se održe - rekao je predstavnik ministarstva Hong Lei.

- Proizvoljno kritikovanje bazirano na rudimentarnim podacima je neodgovorno, neprofesionalno i ne pomaže rešavanju problema - rekao je on.

Hong je citirao i kinesku studiju koja ukazuje da Sjedinjene Države stoje iza hakerskih napada u Kini.

- Od gore spomenutih hakerskih napada na internetu, napadi koji su preduzeti iz Sjedinjenih Država su na prvom mestu - naveo je Hong.

Kinesko Ministarstvo vojske nije odmah odgovorilo na faksirano pitanje o izveštaju Mendienta, koje je uputila agencija Rojters.

Jedinica 61398 je smeštena u novom delu Šangaja, Pudongu, koji predstavlja finansijski i bankarski centar i u kome radi možda na hiljade ljudi koji perfektno govore engleski i stručnjaci su za kompjuterske programe i rad na mrežama, navodi se u izveštaju.

Ta kompanija tvrdi da je kineska jedinica ukrala "stotine terabajta podataka sa kompjutera najmanje 141 organizacije različitih industrija od početka 2006".

Većina žrtava su iz Sjedinjenih Država, a manji broj u Kanadi i Britaniji. Ukradene informacije se kreću od detalja spajanja i kupovine firmi do imejl adresa rukovodilaca kompanija, kaže se u izveštaju.

Kineska Vlada je dosledno do sada negirala da je umešana u takve aktivnosti. Američki stručnjaci, međutim, ne veruju u te demantije.

Hakeri iz Kine su i ranije bili povezivani sa napadima na kompanije koje rade za američku vojsku, kao što je Lokid Martin, ili firme Gugl i Koka- Kola. Bilo je izveštaja i da su kineski hakeri pokušali da se ubace u kompjutere Pentagona i članova američkog Kongresa.

Ministarstva odbrane Kine su početkom meseca odlučno odbacila optužbe o hakerima povezanim s državnim ustanovama.

- Informativni napadi su transnacionalni i anonimni po prirodi - napisalo je Ministarstvo odbrane u saopštenju.

- Optuživati kinesku vojsku, pod tim uslovima, da preduzima napade preko veb mreže bez neoborivih dokaza je neprofesionalni i neosnovano - navedeno je u saopštenju.

Kineski mediji su tim povodom optužili SAD da raspiruju "strah od Kine" iz vlastitih interesa, navodeći da se one pozivaju na zaštitu nacionalne bezbednosti kao opravdanja za protekcionizam u trgovini i uvođenju trgovinskih sankcija.

- Amerika stavlja Kini etikete hakera, jednostavno se igra retorikom o "kineskoj opasnosti" u informatici kako bi zapravo pružila nova opravdanja za američku strategiju suzbijanja Kine - napisao je partijski list Ženmin Žibao.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA