TELEGRAF ISTRAŽUJE: Da li smo mogli više da učinimo da Danica dobije srce?

Dok žale zbog toga što je njihova sugrađanka umrla čekajući transplataciju, Kragujevčani se pitaju da li treba plaćati Severinin nastup 50.000 evra ili pomoći ljudima kojima je operacija hitna

  • 19

Smrt mlade Kragujevčanke Danice Ćirković, za čiju spasonosnu transplantaciju srca nije prikupljeno dovoljno novca, potresla je njen rodni grad, ali i čitavu Srbiju, otvarajući pitanje da li smo mogli da učinimo više i spasemo život ove 24-godišnje devojke.

Svota od 130.000 do 150.000 evra, koliko je bilo potrebno Danici za transplataciju srca, nije prikupljena na vreme, i naterala nas je da se zapitamo na šta idu naše pare, koji su nam prioriteti i da li smemo dozvoliti luksuz da se ponovo neki mladi život ugasi zato što smo kao društvo "spori".

Pored izjava saučešća i želja da "anđeli čuvaju Danicu", društvene mreže preplavljene su pitanjima kako smo to dozvolili. Na Fejsbuk grupi "Srce za Danicu" takva pitanja upućena su direktno gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću. Mnogi su se zapitali i kako je moguće da je taj grad u stanju da izdvoji novac za nastup pevačice Severine Vučković, za Đurđevdan, a da ne pomogne sa svega 18.000 evra, koliko je još Danici bilo potrebno do cilja.

Veroljub Stevanović je poručio da je i kao gradonačelnik, ali i kao roditelj i sugrađanin podržao akciju od samog početka i pozvao sve ostale da su priključe.

- Od samog početka akcije Grad se uključio i bio u svakodnevnoj komunikaciji sa Daničinom porodicom. Od gradskog veća je opredeljeno milion dinara, što je najveća pojedinačna pomoć ikad izdvojena. Takođe, upućen je apel svim preduzećima čiji je osnivač Grad Kragujevac, ali i ostalima da se uključe u akciju i prikupimo pomoć. Obezbedili smo prostor za humanitarnu žurku koja je trebalo da se održi ovih dana, ali nažalost, nismo jači od sudbine. I kao gradonačelnik, ali i roditelj i sugrađanin želeo sam da učinimo što više za Danicu - rekao je Stevanović, i dodao da su, nažalost, sad u prilici da pomogu samo tako što će grad platiti sahranu.

U gradskoj upravi nisu želeli, kako kažu, da nečiju smrt porede sa nastupima pevača, i dodali su da je svojevremeno koncert održan u okviru tradicionalnog proslavljanja Đurđevdana, dana Kragujevca i gradske slave.

Iz informativne službe grada Kragujevca dodali su da je, pored novca koji je grad opredelio, prikupljeno 112.000 dinara od Sindikata gradske uprave, odnosno zaposlenih. Pomogli su, kako su rekli, i vaterpolisti, škole, obdaništa i mnogi drugi, ali ne raspolažu sa konkretnim iznosima pošto je reč o pojedinačnim uplatama.

DANIČIN KOMŠIJA: NISAM VIDEO UPLATU OD MILION DINARA

Slađan Rakić, komšija porodice Ćirković koji je organizovao akciju, kaže da je od 27. januara, kad je čuo za problem, do juče prikupljeno oko 115.000 evra.

- Daničin otac je došao kod mene na Svetog Savu i rekao da je u velikom problemu. Para, kaže, nema i jedino što mu je ostalo je da proda kuću. Odmah sam sazvao zbor stanara naselja "Ilina voda" i krenuli smo sa akcijom. Najpre po kućama, a potom i po tržnim centrima. Dobili smo dozvolu da proširimo akciju i na Kraljevo, Kruševac i Čačak - priča Rakić.

On dodaje da je istina da je gradonačelnik apelovao na sve da se uključe u akciju, ali da na izvodima koje mu je Daničin otac pokazao nije video uplatu od milion dinara.

- Moram da se ogradim, možda nisam video sve izvode uplata, ali moguće je da su u gradu doneli odluku da uplate, ali da uplata nije legla - objašnjava Rakić, koji je i osnovač pokreta "Eko-park Ilina voda I".

Da je Daničino srce izdržalo još malo, Rakić je siguran da bi se na zakazanom humanitarnom koncertu skupilo i više od 150.000 evra. Uključila su se, kaže, sva obdaništa, osnovne škole, fakulteti, mnogi ugostitelji i preduzeća, kao i narod iz inostranstva.

Ipak, Danica, ali i svi mi izgubili smo bitku. Setićemo se toga, valjda, pre sledećeg ovakvog slučaja!

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bracala

    19. februar 2013 | 18:42

    Ne treba poistovecivati narod sa drzavom. Narod moze vrlo malo novca da izdvoji za pomoc najugrozenijima, a problem je sto se sve svodi lokal. Velika vecina ljudi je saznala za ovu mladu devojku tek kada je mucenica preminula i tu je veliki problem. Vodece televizije trebaju u udarnim terminima da emituju poziv za doniranje sredstava i tada bi se sigurno vise novca prikupilo od siromasnog stanovnistva, a za drzavu opravdanja nema. Gde je strategija da se godisnje iz budzeta pokrije npr. desetak ovakvih slucajeva, sto nije vise od dva miliona evra, a sto je za svaku zemlju sitnica.

  • Pazarac

    19. februar 2013 | 19:42

    Pa da, politicari misle samo sa svoje du*e i luksuz. Steta za jedan tako mlad zivot, moje iskreno saucesce familiji i da im bog dade snage da podnesu ovaj bol. Nemogu da verujem da drzava ne cini nista po ovom pitanju, to treba osnovati jedan fond za brze intervencije pa kad se novac pokupi da se vrati fondu. Kod nas izgleda nista nije jednostavno, mozda bi neko i taj fond zloupotrebio. Steta za jedan mlad zivot, tek je zivot bio pred njom.

  • tuga

    19. februar 2013 | 21:48

    Bitno je da drzava finansira promenu pola

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA