ZA NEZAPOSLENE: Platite račune s popustom

Prilikom plaćanja računa za struju, komunalije, kao i kod kupovine osnovnih namirnica, sugrađani bez posla mogu ostvariti brojne pogodnosti

  • 7

Ukoliko ste nezaposleni i pitate se kako možete da ostvarite pogodnosti kod plaćanja računa za struju, komunalije, overe zdravstvene knjižice, kao i kod kupovine osnovnih životnih namirnica u supermarketima, evo kratkog uputstva gde i kako možete sve pomenuto da ostvarite.

ELEKTROPRIVREDA SRBIJE

EPS odobrava socijalne popuste od 35 odsto. Pravo na ove popuste imaju imaju korisnici MOP-a (materijalnog obezbeđenja porodice) koji mesečno troše do 450 kilovat sati i korisnici sa posebnim socijalnim potrebama za mesečnu potrošnju do 350 kilovat časova, ako redovno plaćaju električnu energiju. Korisnici iz ove dve kategorije, ako žele da ostvare popust, moraju da reše svoj status u Centrima za socijalni rad koji evidenciju socijalnih slučajeva dostavljaju distribucijama.

Popust od 35 odsto obračunava se na iznos "ukupna energija", iako kupac ne izmiri račun u roku za plaćanje, odobreni popust mu se zadužuje u narednom računu. Onda u tom slučaju u narednom računu kupac ima odobrenje popusta za tekući period i zaduženje za popust iz prethodnog perioda.

Ako kupac, koji ima pravo popust na socijalni popust od 35 odsto ostvari pravo i na popust od 11,89 odsto za racionalnu potrošnju onda se ukupna energija umanji za iznos socijalnog popusta, pa se potom obračuna i popust od 11,89 procenata.

Popust za redovno plaćanje obračunava se tako što se iznos za aktivnu električnu energiju, naknade za obračunsku snagu i merno mesto, umanje za odobreni socijalni popust i racionalnu potrošnju i na taj iznos se obračuna popust od 5 odsto. Taj iznos se prikazuje na sledećem računu.

JKP INFOSTAN

Subvencija za umanjeno plaćanje računa odobrava sekretarijat za socijalnu zaštitu i Gradski centar za socijalni rad. U zavisnosti od kategorije za koju se aplicira, a JKP Infostan po njihovom nalogu obračunava procenat subvencije.

Nalozi za uključenje i isključenje za sistem subvencije stižu početkom svakom meseca. Od trenutka kada se novi korisnici subvencije unesu u sistem objedinjene naplate, od tada počinje obračunavanje sa subvencijom, a korisnici dobijaju na svoje kućne adrese umanjene uplatnice.

U kategoriji "porodica i penzioneri sa niskim prihodima", kojih ima  25.951, plaća račun sa subvencijom od 10 do 50 odsto u zavisnosti od visine prihoda, dok 9.525 porodica, koje pripadaju kategoriji korisnici "materijalnog obezbeđenje i naknade" za pomoć i negu, domaćinstva sa hendikepiranim i teško obolelim licima i hraniteljske porodice" plaćaju umanjen račun za 50 procenata. Socijalno ugroženi korisnici koji naplaćuju do polovine meseca, pored subvencija koriste i unapred obračunati popust od 5 odsto pri plaćanju. Kada je u pitanju kategorija penzionera i domaćinstava sa niskim primanjima, pravo na 50 odsto popusta imaju penzioneri koji primaju najnižu penziju.

U skladu sa popustimo PIO, od uslovom da nemaju drugih prihoda u domaćinstvu i nepokretnu imovinu, osim stana u kome stanuju.

Pored toga pravo od 10 do 50 odsto popusta imaju domaćinstva u zavisnosti od visine mesečnih prihoda.

Osim nezaposlenih pravo na popust imaju i podstanari koji su zaključili ugovor o podstanarskom odnosu sa stanodavcima, kada je ugovorm utvrđeno da komunalne proizvode u sistemu objedinjene naplate JKP Infostan plaća podstanar pod uslovom da ima prebivalište u Beogradu.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (overena knjižica)

Ukoliko su građani po prestanku radnog odnosa korisnici novčane naknade po rešenju nacionalne službe za zapošljavanje, mogu na osnovu tog rešenja i prijave NSZ-a na obavezno osiguranje filijali prema mestu prebivališta da budu osigurani kao osobe koje ostvaruju nadoknadu po propisima o zapošljavanju. Preko roditelja i dete može biti osigurano kao član porodice.

Ukoliko građani nisu ostvarili pravo na naknadu preko NSZ-a, a nemaju drugi sopstveni osnov osiguranja, mogu da budu osigurani kao nezaposleni. Kao dokaz podnosi se lična karta na uvid, fotokopija radne knjižice kao i izjava o članovima porodice o prihodima po članu porodice.

TRGOVCI

Kompanija “Delez Srbija”  I “Maksi” supermarketima daje popust za nezaposlene u toku prve nedelje u mesecu. Popust od 10 odsto odobrava se nezaposlenima koji donesu potvrdu o nezaposlenosti sa Biroa i u Beogradu uz "bus plus" karticu za nezaposlene. Popust svakog meseca traje pet radnih dana, a prvi sledeći dani sa popustom za nezaposlene su od četvrtog do osmog marta.

(I. M. / Izvor: Potrošač)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ralexic

    21. februar 2013 | 20:22

    NEZAPOSLENO LICE IMA PRAVO NA POPUST KOD PLACANJA RACUNA ALI PRVO TREBA DA OPLJACKA NEKU BANKU JER AKO JE NEZAPOSLEN ODAKLE MU NOVAC.

  • milanko

    21. februar 2013 | 20:53

    Sa ovim svim pogodnostima tek vidimo da se jedino isplati ziveti u Beogradu.

  • PANČEVAC

    21. februar 2013 | 20:47

    Naravno da važi samo za Beograd oni su kao mezimci ove države! To se vidi iz ove rečenice : Kompanija “Delez Srbija” I “Maksi” supermarketima daje popust za nezaposlene u toku preve nedelje u mesecu. Popust od 10 odsto odobrava se nezaposlenima koji donesu potvrdu o nezaposlenosti sa Biroa i u Beogradu uz bus plus karticu za nezaposlene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA