KNEŽEVIĆ: Garantujem, mleko može da se pije

Ministar poljoprivrede poručuje da je sve mleko za koje se sumnjalo da ima povišen nivo aflatoksina sklonjeno iz prometa, i nalazi se u magacinima

  • 6

Svo mleko koje se nalazi na rafovima je ispravno i bezbedno za upotrebu, tvrdi ministar poljoprivrede Goran Knežević. Kad je reč o mlečnim prerađevinama, ministar kaže da nema sumnjivih podataka i da je, za sada, sve u skladu sa propisima.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede počela je da kontroliše da li se iz prometa povlači mleko za koje se sumnja da ima povišeni nivo aflatoksina. Ministar poljoprivrede Goran Knežević kaže da je mleko koje se nalazi u prodavnicama ispravno i bezbedno za upotrebu.

- Sve ovo mleko koje se nalazi na rafovima prodavnica je dobro i bezbedno za upotrebu. Sve mleko za koje smo sumnjali da ima povišen nivo aflatoksina je sklonjeno iz prometa i ono se nalazi u magacinima - rekao je Knežević, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ministar kaže da će se posle kontrole mleka u Holandiji tačno znati da li je ono bezbedno.

- Ako ne bude bezbedno, mi ćemo ga uništiti. Ako bude bezbedno, vratićemo ga na rafove da ga građani koriste - rekao je Knežević.

Kad je reč o mlečnim prerađevinama, jogurtu, siru, pavlaci, ministar kaže da tu nema sumnjivih podataka i da je, za sada, sve u skladu sa propisima.

- Sve što se nalazi u prodavnicama redovno se kontroliše, pre svega i od samih proizvođača. Mi smo uradili superkontrolu nekoliko uzoraka i nije se pokazala povećana količina aflatoksina - rekao je ministar.

"NEMOGUĆE JE DA SE ISPITA SAV KUKURUZ"

Na pitanje zašto je dozvoljeno da se preko kukuruza zarazi mleko, Knežević odgovara da je nemoguće bilo iskontrolisati svu količinu kukuruza, što je oko četiri miliona tona. Prema njegovim rečima, urađeno je oko 500 kontrola, a samo u četiri slučaja nivo aflatoksina je bio povećan.

- Pogledajte samo u Vojvodini, svaka kuća ima svoju kotarku, kako drži taj kukuruz. Prosto je nemoguće da se u jednoj državi ispitaju sve količine. Negde je prošlo, ali mi smo preduzeli mere da to sprečimo - rekao je Knežević.

- Mi smo proizvođačima savetovali šta treba da rade, ili da taj kukuruz unište, ili da ga miksuju, ili da dodaju aditive. Određene količine kukuruza jesu uništene i od strane naše inspekcije - rekao je Knežević.

Knežević je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, pored svakodnevne kontrole sirovog mleka i vanredne kontrole stočne hrane, započelo ponovnu kontrolu ispravnosti kukuruza u javnim skladištima, što je negde oko 160 hiljada tona.

On je najavio da će sav ispravan kukuruz biti distribuiran proizvođačima mleka, za svako grlo po 500 kilograma.

Ministar kaže da je dokazano da posle nekoliko dana korišćenja zdrave hrane, krava izlučuje štetne materije i posle nekoliko dana mleko je kvalitetno i može da se koristi.

- Ja sam se ovih dana konsultovao sa više lekara. U poslednjih 50 godina nije dijagnostikovan nijedan slučaj u kome je bio problem aflatoksin - zaključio je ministar.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lepigoga

    21. februar 2013 | 22:41

    Znamo da moze da se pije...a el zdravo?

  • Dušan

    22. februar 2013 | 09:29

    Naravno da može da se pije, mogu i go.na da se jedu pa sad na nama je da odlučimo...

  • Ilija Čvorović

    22. februar 2013 | 01:25

    Ovaj reče mleko može da se pije, može i otrov da se pije a šta posle...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA