VLADINE MERE: Šta će biti sa srpskim proizvođačima mleka?

Ministarstvo poljoprivrede će predložiti Vladi Srbije da se tim farmama podeli po 300 kilograma kukuruza po muznom grlu i dodatak, zeolit, kako bi se poboljšao kvalitet stočne hrane

  • 0

Kontrolom na farmama i u fabrikama otkrivene su nedozvoljene koncentracije aflatoksina u hrani za stoku i  zbog toga je do sada zabranjena proizvodnja mleka na 12 farmi. Ministarstvo poljoprivrede će predložiti Vladi da se tim farmama podeli po 300 kilograma kukuruza po muznom grlu i dodatak, zeolit, kako bi se poboljšao kvalitet stočne hrane.

Kako prenosi RTS, u ministarstvu kažu da će Vladi Srbije predložiti da se farmama koje su isključene iz otkupnih linija podeli kukuruz iz robnih rezervi i to 300 kilograma po grlu muzne krave, kao i odgovarajuća količina zeolita koji se dodaje u stočnu hranu. Specifična struktura kristalne rešetke minerala zeolita omogućava njihovu upotrebu kao mineralnog sunđera koji skuplja sve otrove u organizmu, vezuje ih za sebe i s fekalijama izbacuje napolje, ne ostavljajući za sobom nikakve hemijske zaostatke.

Ministarstvo će predložiti i da mlekare preuzmu sve mleko sa farmi, bez obzira na kvalitet, a da ono koje ne odgovara propisima predaju na uklanjanje predviđeno zakonom. Predlog je i da se farmerima koji proizvode zdravo mleko podeli kukuruz iz robnih rezervi, kao i da se farmerima prizna pravo na premije po predatom litru mleka, bilo da ide u proizvodnju ili se uklanja.

U Ministarstvu poljoprivrede nema odgovora na pitanje da li su inspektori našli sumnjivo mleko u prodaji i da li je zbog toga neko kažnjen.

U Udruženju potrošača trgovcima zameraju što u radnjama nisu istakli spiskove sumnjivog mleka i onog za koje su analize pokazale da je ispravno. A ako ste slučajno kupili veće količine mleka sa spiska Ministarstva poljoprivrede, imate pravo da ga vratite.

(M. S. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA