Berluskoni spreman za savez sa levičarskim pobednikom Berzanijem

S druge strane, Berluskoni je odlučno isključio mogućnost koalicije sa odlazećim premijerom Marijom Montijem, navodeći da je njegova politika štednje bacila zemlju u recesiju

  • 0

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni nagovestio je danas kako je otvoren za savez između svoje koalicije desnog centra i alijanse levog centra, koja je osvojila najviše glasova na italijanskim parlamentarnim izborima.

Berluskoni je u televizijskom intervjuu rekao da Italija ne može da ostane bez vlade i da "sve stranke moraju nešto da žrtvuju za opšte dobro", prenosi Rojters.

S druge strane, Berluskoni je odlučno isključio mogućnost koalicije sa odlazećim premijerom Marijom Montijem, navodeći da je njegova politika štednje bacila zemlju u recesiju.

Berluskoni je, takođe, izjavio kako nije zabrinut oko eventualne negativne reakcije tržišta na rezultate glasanja na izborima ili mogućeg povećanja troškova italijanskih zajmova.

Alijansa levog centra Pjera Luiđija Berzanija odnela je tesnu pobedu u donjem domu nad desničarskom koalicijom bivšeg premijera Silvija Berluskonija, ali nije uspela da obezbedi potrebnu većinu u gornjem domu (senatu).

Berzani je odneo pobedu u senatu, ali neće moći da obezbedi 158 mesta potrebnih za većinu, javio je BBC.

Prebrojavanje glasova van zemlje je još u toku.

Pokret komičara Bepe Grila osvojio je četvrtinu glasova na parlamentarnim izborima u Italiji, i po mnogima, Grilo je jedini pobednik ovih izbora.

U donjem domu, Berzanijeva Alijansa osvojila je 29,54 odsto glasova, Berluskonijeva koalicija 29,18 odsto glasova, a Grilov Pokret pet zvezdica osvojio je 25,55 odsto glasova, dok je pokret Građanski izbor Marija Montija osvojio 10,56 odsto glasova.

U gornjem domu - Senatu, Berzanijev blok osvojio je 121 mesto, Berluskonijeva koalicija osvojila je 117 mesta, Grilov pokret 54, a Građanski izbor 18 mesta, saopštio je italijanski Centar za izučavanje izbora, javila je agencija Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA