Otrovni kukuruz iz Srbije otkriven u Nemačkoj

Ministarstvo poljoprivrede u Hanoveru saopštilo je da je više od 3.500 farmi snabdeveno kontaminiranim kukuruzom koji je došao iz Srbije

  • 0

Nemački list "Špigl" piše da je u Donjoj Saksoniji otkriveno najmanje 10.000 tona nečistog kukuruza koji je stigao iz Srbije, a koji se koristi kao stočna hrana.

Te podatke iznelo je danas Ministarstvo poljoprivrede u Hanoveru.

Navodi se da je više od 3.500 farmi u toj pokrajini snabdeveno kukuruzom koji je kontaminiran aflatoksinom, a koji je došao iz Srbije. I dnevni list "Velt" piše da je reč o 10.000 tona kontaminiranog kukuruza koji se koristi u ishrani stoke.

"Špigl" piše da je u Nemačku ukupno uvezeno 45.000 tona kukuruza, preko luke Hanover, od čega je 10.000 otišlo u promet, dok je 25.000 tona van upotrebe i nalazi se u skladištu u Bremenu.

Ipak, Ministarstvo za poljoprivredu u Hanoveru dodaje da, prema prvim procenama, zbog pojave aflatoksina u stočnoj hrani nema opasnosti za stanovništvo i da od danas pojačava kontrolu hrane. Dodaje se da će se pojačano proveravati da li je eventualno ta supstanca dospela u sveže mleko, mada za sada nije utvrđeno da nivo aflatoksina prelazi dozvoljene granice.

U Nemačkoj maksimalno dozvoljeni nivo aflatoksina B1 iznosi 0,02 miligrama po kilogramu, a Ministarstvo poljoprivrede navodi da je u kukuruzu koji je isporučen iz Srbije nivo aflatoksina bio 0,204 miligrama po kilogramu.

"Špigl" i "Velt" dodaju i da su manje količine ove stočne hrane isporučene i u pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, Saksonija, Branderburg, Šlezija-Holštajn, kao i u Holandiju.

Nemački mediji spekulišu i da je moguće da je ovo treći veliki skandal u vezi sa namirnicama i hranom, posle aktuelnog skandala s konjskim mesom i dioksinom, koji je 2011. godine otkriven u jajima.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA