SRAMOTA: Albanci otimaju i prodaju srpsku baštinu na crnom tržištu

Albanski političari traže da se na Kosmet vrati deo kulturnog blaga koje je izmešteno u užu Srbiju. Srpska država se brani od lažnih optužbi iz Prištine umesto da se ponaša onako kako nalažu međunarodne konvencije

  • 5

Nakon izjave ministra kulture u kosovskoj vladi Memlija Krasnićija da će se od Srbije tražiti da "vrati više od 1.000 rukotvorina Kosovu uzetih 1999. godine", stručnjaci poručuju da Albanci nemaju nikakvo pravo na srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji, niti na eksponate koji su bili sastavni deo postavke Narodnog muzeja u Prištini, koje sada potražuju. "Oni su, inače, naročito zainteresovani za arheološke iskopine, jer preko njih, falsifikatima, projektuju politički potrebnu činjenicu "o vekovnoj prisutnosti na ovim prostorima".

 

- Srbija je u vreme rata 1999, evakuisala arheološko blago iz Narodnog muzeja u Prištini, kako bi ga zaštitila. Međutim, Albanci nemaju nikakvo pravo na to blago. Ono je iskopavano na nalazištima na Kosmetu, dakle na teritoriji Srbije, i ono što smo mi iskopali naše je - rekao je za "Novosti" istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

 

Merkur sa Plutosom, amfora iz neolita, vinčanske figurine, koplje iz gvozdenog doba, srednjovekovni mač, foto-dokumentacija s kraja 19. veka, slike starih majstora, redak nakit... Sve je to deo ogromnog srpskog blaga na KiM, koje je posle prisilnog napuštanja matične zgrade 1999. ostalo u depoima Muzeja u Prištini. Reč je o 30.000 predmeta, među kojima su i dela neprocenjive nacionalne i umetničke vrednosti, od kojih se neka "krčme" na "crnom" tržištu umetnina širom Evrope.

 

Da nikakve kulturne rukotvorine nisu uzete, kaže nam i Branko Jokić, direktor Narodnog muzeja u Prištini koji kontinuirano radi sa sedištem izmeštenim u Beograd.

 

- Za izložbe organizovane tokom 1998. i 1999. godine, korišćen je mali deo materijala muzeja u Prištini. To su izložbe "Arheološko blago Kosova i Metohije" i "Nakit i zlatovez KiM". Prva je organizovana u Galeriji SANU, a druga u muzejima širom Srbije, Crne Gore, ali i u inostranstvu. U realizaciji su učestvovale i kolege Albanci, pa je, tako, komesar izložbe o arheologiji bio arheolog Kemal Ljuci - kaže Jokić.

 

Naš sagovornik pita šta je sa dragocenostima koje su ostale na Kosmetu. Šta je sa trideset hiljada eksponata koji su ostali u depoima muzeja? Šta je sa veoma vrednim umetničkim slikama po kancelarijama državnih institucija? Šta je sa materijalom ostalih regionalnih muzeja na KiM?

 

Da su Albanci ozbiljni u namerama da se u pokrajinu vrati kulturno nasleđe potvrđuje i činjenica da je to bila jedna od tema pregovora u Beču između 2005. i 2007. godine.

 

Nikola Kusovac kaže da je Srbija napravila veliku grešku kada je iz kulturne zaostavštine koju je uspela da skloni u Beograd, Albancima dala neolitsku skulpturu koja je iskopana 1955. na lokalitetu kod Prištine.

 

- Nebojša Čović je statuetu dao tadašnjem predstavniku međunarodne zajednice Mihaelu Štajneru, a uz blagoslov tadašnjeg direktora Narodnog muzeja Nikole Tasića. Nije reč o tome što smo mi to uradili kao znak dobre volje da nešto od kosovskog blaga vratimo tamo, nego kako je ta statueta dočekana u Prištini - kaže Kusovac.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitomir KM

    2. mart 2013 | 23:21

    Nicije nije bilo do veka pa nece ni vase. Mi vas gledamo i samo cekamo, a kad dodje vreme eto opet nas na svojoj zemlji u svojoj dedovini. Nazalost tu vasu izopacenu istoriju mozete uciti samo u svojim skolama, u svetu nema budala da poveruju u vase bajke...

  • Vitomir KM

    2. mart 2013 | 23:25

    Ove godine manastir Banjska slavi preko 700 godina svoga postojanja. Cak je i kamen na mojoj kuci stariji od te vase pisljive istorije. Kosovo i Metohija vrve od spomenika srpske nacionalne istorije, dok su albanski tek novijeg datuma, pored puta velicajuci kvazi borce za slobodu. Toliko o vasoj istoriji...

  • nostradamus

    3. mart 2013 | 02:49

    Samo vi dodjite mi vas cekamo otvorenih ruka i karanfilima hshahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA