KOJE LEKOVE NAJVIŠE PIJEMO: Srbi u 2012. bili na "bromazepamu"!

Prošle godine izdato 6.932.840 kutija lekova. Lekove za smirenje, o trošku osiguranja, pije više od 1,3 miliona stanovnika. Piju se i "enalapril", "furosemid", "amlodipin", "izosorbid mononitrat", "metformin"...

  • 2

ZABRINJAVAJUĆE! Prema zvaničnim podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prošle godine izdato je 6.932.840 kutija lekova. Lekove za smirenje u Srbiji, o trošku osiguranja, pije više od 1,3 miliona stanovnika.

Srpski doktori su prethodne dve godine najviše propisivali upravo jedan od lekova koji se koristi za lečenje anksioznosti -  "bromazepam".

Anksioznost je, inače, najčešći emocionalni poremećaj. Reakcija je na stvarnu situaciju opasnosti u kojoj se javlja strah. Najčešće se javlja kada su ljudi pod stresom, ali se može razviti kao kombinacija faktora rizika, uključujući životne događaje, karakteristike ličnosti, genetiku, hemijske procese u organizmu. Često je praćena depresijom.

Od deset najizdavanijih lekova koje su pacijentima preporučivali lekari tokom prethodne godine, čak pet su antihipertenzitivi, odnosno lekovi koji snižavaju krvni pritisak.

"Enalapril", koji pored visokog pritiska, leči i kongestivne isuficijencije srca i probleme s bubrezima, zbog dijabetesa zauzeo je čak tri mesta (od deset) na listi najizdavanijih lekova. Pored njega, za lečenje visokog pritiska doktori su prošle godine najviše prepisivali i "furosemid" i "amlodipin".

Prema podacima koje je Telegraf dobio od RFZO, peti na listi najizdavanijih lekova u prošloj godini bio je "izosorbid mononitrat", koji se koristi u terapiji bolesti srca.

Pored stresa, visokog pritiska i bolesti srca, prethodne godine Srbi su najviše lečili šećernu bolest, i to "metforminom". Ova bolest jedna je od najčešćih bolesti kod starije populacije. Pod dijabetesom se smatra manjak prirodnog insulina (hipoinsulinemija) u krvi i s tim povezan povišen nivo glukoze u krvi (hiperglikemija).

Prema podacima RFZO, Srbi su se prethodne godine lečili najviše od anksioznosti, povišenog krvnog pritiska, bolesti srca i dijabetesa.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA