Hrvatska vraća porez na šund!

Nulta stopa PDV-a koja je važila za knjige, pozorišne i bioskopske ulaznice odlazi u istoriju. Za ozbiljnu muziku PDV će biti pet odsto, a za rok festivale čak 25 procenata

  • 1

Hrvatsko Ministarstvo finansija odlučilo se na nov potez - vraćanje poreza na šund! Za ozbiljnu muziku PDV će biti pet odsto, a za rok i festivale čak 25 procenata.

Uoči ulaska Hrvatske u Evropsku uniju nulta stopa PDV-a, koja je važila za knjige, pozorišne i bioskopske ulaznice, "otišla je u istoriju", navodi "Dnevnik", i ukazuje da se već zna da će se za knjige primenjivati povlašćena stopa PDV-a od pet odsto.

Vlada bi "ovih dana" trebalo da odluči i o povlašćenoj stopi PDV-a na pozorišne, bioskopske, muzejske i koncertne ulaznice, odnosno o četiri kategorije ulaznica koje su u većini zemalja Unije objedinjene u jednu kategoriju - "ulaznice za kulturne događaje". 

Nezavisno od toga o kakvim je predstavama, filmovima i koncertima reč, opterećeni su istom stopom PDV-a, najčešće povlašćenom, podseća list, i kao primer daje susednu Sloveniju, gde je ta stopa PDV-a već godinama 8,5 odsto, Austriju i Italiju sa stopom od 10%, Poljsku i Španiju (osam), Švedsku i Holandiju (šest).

U Srbiji, koja nije članica Unije, ta povlašćena stopa na kulturne događaje, uključujući i koncerte, iznosi osam odsto u odnosu na redovnu stopu PDV-a od 20 procenata.

Izuzetak od takve prakse je izrazito neoliberalna Velika Britanija, u kojoj nema povlašćene stope PDV-a ni na kakva kulturna događanja.

U predlogu se Ministarstvo finansija Hrvatske rukovodilo pozitivnom praksom, a i Ministarstvo kulture dalo je preporuku da stopa PDV-a na ulaznice za sve kulturne događaje iznosi pet odsto.

Ipak, Ministarstvo finansija uoči rasprave u Vladi o stopi PDV-a na ulaznice za kulturne događaje iznelo je drugačiji, prilično diskutabilan i manjkav stav.

Resorno ministarstvo je voljno da poštuje preporuku Ministarstva kulture kada su u pitanju ulaznice za pozorišta, bioskope i muzeje, ali ne i za muzičke koncerte, osim ako ih nisu organizovale Koncertna direkcija Zagreb, KD "Vatroslav Lisinski" ili Studentski centar.

Takvim stavom, ukazuje list, kao da Ministrastvo finansija ponovo uvodi socijalistički "porez na šund", i ispada da su, recimo, najlošiji filmovi Žana Kloda van Dama ili najgora pozorišna predstava u startu umetnost i kultura, a koncerti Bijonse, Robija Vilijamsa ili domaćeg "Hladnog piva" " to nisu".

"Ministarstvo kulture, srećom, shvata kako Dubrovačke letnje igre, 'INmusic', 'Zagrebdox' i 'Outlook' festivale treba negovati. No, hoće li Ministarstvo finansija to shvatiti?", piše "Jutarnji list".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA