Za službene automobile 2,7 milijardi godišnje!

Računica je rađena na osnovu pretpostavke da svaki od 30.000 automobila pređe oko 50 kilometara. Milionski iznos troškova se dobije kad se zna da je trošak automobila oko šest dinara po kilometru

  • 2

Službena vozila građane Srbije koštaju više od 24 miliona evra godišnje ili 2,7 milijardi dinara, objavio je "Blic".

Prema proceni Državne revizorske institucije tih vozila ima više od 30.000, jer u našoj zemlji, zvanično ne postoji podatak koji govori o broju službenih vozila. Vrlo često nisu ni definisani kriterijumi ko i pod kojim uslovima ima pravo na službeno vozilo.

Računica je rađena na osnovu pretpostavke da svaki od 30.000 automobila pređe oko 50 kilometara. Milionski iznos troškova se dobije kad se zna da je trošak automobila oko šest dinara po kilometru.

Veliki problem predstavlja i činjenica da se ne zna i ko ima pravo na automobil.

- Moglo bi da se postavi pitanje da li su neophodna sva službena vozila kojima se raspolaže. Jer, ako se neko vozilo koristi jednom ili dva puta mesečno za službeni put, isplativije bi bilo angažovati profesionalnu agenciju koja se bavi tom vrstom usluge - ocenjuje Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija".

Problem je, kako navodi Nenadić, i pitanje nabavke vozila, raspisivanje tendera i kriterijuma, koji se na tim tenderima postavljaju. Problem kontrole korišćenja službenih vozila mogao je da, prema njegovim rečima, bude rešen uvođenjem posebnih registarskih tablica za službena vozila ili ugradnjom GPS uređaja uz pomoć kojeg bi u operativnom centru svakom trenutku znali gde se vozilo nalazi, pa čak i kojom se brzinom kreće.

(I. M. / Izvor: Blic)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    6. mart 2013 | 00:30

    Ovo mora da je racunao neko ko nikad nije vozio auto.Koji to auto trosi 600din na 100km?Ako bi ozbiljno racunali 1km bi kostao najmanje 10din+amortizacija+dnevnica sofera.

  • BBMNE

    6. mart 2013 | 05:28

    Dokle god Srbija i CG dozvoli svakom političaru da se vozikaju u luksuznim automobilima neće nikada biti prava država. Ceo vozni park treba rasprodati i svi da se voze u Fiat. Koji klinac je potreban A8L da se vozi svaki političar? Sramota i nepotrebno rasipavanje državnih para.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA