NAFTNA MAFIJA: Lož ulje prodavali kao Evro dizel

Osumnjičeni su falsifikovali dokumentaciju za nabavku osam miliona litara lož ulja, koji su kao derivat preimenovali u Evro dizel i Dizel D2. Državni budžet oštećen za 7,3 miliona evra

  • 0

Niška policija uhapsila je devet osoba zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela prilikom trgovine naftnim derivatima i na taj način pribavili imovinsku korist od skoro osamsto miliona dok su državni budžet oštetili za preko trista miliona dinara.

Kako je saopštila niška policija, slobode su lišeni Slobodan V. i Milivoje L., obojica iz Šida, Zoran H.F. iz Niša, Ivan S. iz Leskovca, Aleksandar A. iz Beograda, Zoran M. iz Obrenovca, Nikola Đ. iz Paraćina, Slaviša M. iz Svilajnca i Miodrag R. iz Babušnice. Oni se sumnjiče da su u periodu od 1. avgusta 2.011. godine do 31. maja 2.012. godine, kada se na lož ulje nisu plaćale akcize, falsifikujući dokumentaciju ovaj derivat prodavali kao evro dizel i dizel D2, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi i izbegavanja plaćanja akciza i poreza. Prema navodima policije, svi osumnjičeni su osim Miodraga R., koji je radio u jednoj od njih, direktori i vlasnici firmi preko kojih su obavljane mahinacije sa lož uljem.

Kako saopštava policija, u ovaj posao su bile umešane firme „Slobeks Oil“ i „LPM Termil“, obe iz Šida, „Hadži Invest“ i „Eksalibur Pro“ iz Niša, „Bavardi“ iz Beograda, „Selection Point“ iz Novog Beograda, „Nikdjor“ iz Paraćina i „NN Trejd“ iz Svilajnca. Posredstvom ovih firmi 7.914.293 litara lož ulja je prodato kao evrodizel i dizel D2, a osumnjičeni su na osnovu razlike u ceni ostvarili imovinsku korist od 790.101.566 dinara, dok je budžet Srbije po osnovu neplaćenih akciza i poreza oštećen za 315.561.988 dinara.

RAZRAĐENI SISTEM KRAĐE

Kako saznajemo u policiji, sve je počinjalo od firme „Slobeks Oil“ koja je u Bosni i Hercegovini ali i u Srbiji kupovala lož ulje.

- Lož ulje je ostajalo u „Slobeks Oil“ , ali se zato preko falsifikovane dokumentacije u vidu ugovora o kupoprodaji i kompenzaciji, preko ostalih firmi koje su bile u lancu, ono prikazivalo kao eurodizel i dizel D2. Zahvaljujući toj dokumentaciji, lož ulje je distribuirano benzinskim pumpama kao eurodizel i dizel D2. Vlasnici ovih firmi su na taj način ostvarili imovinsku korist od oko četrdesetak dinara po litru, jer se na lož ulje u to vreme nisu plaćale akcize – objašnjava naš sagovornik.

Niška policija je prva došla do saznanja o ovoj sumnjivoj raboti pa je klupko počelo da se odmotava. Od juče ujutro u sinhronizovanoj akciji niške policije na području cele Srbije, a u saradnji sa Poreskom upravom, slobode su lišeni svi osumnjičeni da su umešani u malverzacije sa prodajom lož ulja. Oni su u toku jučerašnjeg dana saslušavani u niškoj policiji, nakon čega će biti privedeni istražnim sudijama na teritoriji na kojoj su im sedišta firmi.

Od sredine prošle godine na lož ulje se takođe plaćaju akcize pa je njegova trenutna cena 150 dinara, a do ove promene je došlo kako bi se sprečile mahinacije sa njegovom prodajom.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA