Vojska: Karađorđevo je državno vlasništvo

Zemljište Vojnog pogona Karađorđevo je vlasništvo države dato na korišćenje vojsci, a od oktobra prošle godine traje njegova "uzurpacija", zbog čega je Ministarstvo odbrane podnelo tužbe protiv 34 osobe

  • 1

Direktor Direkcije za usluge standarda u Ministarstvu odbrane Slobodan Šegrt rekao je da je zemljište Vojnog pogona Karađorđevo državno vlasništvo dato na korišćenje vojsci, a od oktobra prošle godine traje njegova "uzurpacija", zbog čega je protiv 34 osobe podneta tužba.

- Od 6. oktobra prošle godine 34 uzurpatora koriste državno poljoprivredno zemljište koje je dato na korišćenje pogonu Karađorđevo. Uzurpirano je 2.600 hektara obradivog zemljišta, a od toga su 400 hektara posejali pšenicom, a 2.200 hektara uzorali i pripremili za prolećnu setvu - kazao je Šegrt.

On je naveo da su "protiv uzurpatora" podignute tužbe za izgubljenu dobit od 107 miliona dinara, tužba za državinu i tužba kako bi se izrekla mera zabrane ulaska u posed.

- Državno poljoprivredno zemljište, na koje se pozivaju uzurpatori da je nekada bilo opštinsko i da treba da pređe u opštinsku strukturu, nikada nije bilo dato opštini Bačka Palanka u nadležnost, već je od 1885. do danas državno zemljište - naveo je Šegrt.

On je rekao da je Karađorđevo u katastru opštine Bačka Palanka uknjiženo kao vlasništvo Vojne ustanove Morović, u čijem sastavu je i pogon Karađorđevo.

Predsednik opštine Bačka Palanka Bojan Radman izjavio je juče da ima informacije da je pojačano prisustvo pripadnika Vojske Srbije u bivšoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo, zbog najavljenih protesta poljoprivrednika.

On je tvrdio da je opština Bačka Palanka 1953. i 1954. godine dala poljoprivredno zemljište tadašnjoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo, i dodao da je, pošto je prestala da postoji Vojna ustanova Karađorđevo, to zemljište moralo biti vraćeno opštini, a samim tim i ponuđeno na licitaciju poljoprivrednicima iz te opštine.

- Umesto toga, vojska je nastavila da raspolaže tim zemljištem suprotno zakonima. Prošle jeseni poljoprivrednici su ipak obradili određeni deo zemljišta, a sada se spremaju za prolećne radove, što će vojska izgleda pokušati da im onemogući - rekao je Radman.

Dodao je da opština oštro protestuje protiv takvih namera Vojske i podržava poljoprivrednike, i ocenio da u vojnom vrhu očigledno "nema sluha" za zahteve poljoprivrednika.

Bivša Vojna ustanova Karađorđevo danas je deo Vojne ustanove Morović. Prošle jeseni poljoprivrednici su samoinicijativno obradili više od 2.000 hektara zemljišta.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dutch

    12. mart 2013 | 00:03

    Hahhaha jaka vojska kad.vam seljaci upali u posed,bruko jadna bolje da ste cutali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA