Slovenija napokon Hrvatskoj otvorila vrata Evropske unije!

Dežela je postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora sa Evropskom unijom uslovila rešenjem spora oko deviznih štediša "Ljubljanske banke", što je rešeno dokumentom potpisanim u Mokricama, koji je vlada u Ljubljani sada ratifikovala

  • 0

Slovenačka vlada danas je uredbom ratifikovala Memorandum o saglasnosti sa hrvatskom vladom oko rešenja pitanja "Ljubljanske banke" i potvrdila Predlog zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom koji je uputila u parlamentarnu proceduru.

Uredba će, prema rečima portparola vlade Anže Logara, biti objavljena u službenom listu i stupiće na snagu kada Slovenija i Hrvatska jedna drugu diplomatskim putem obaveste da su memorandum ratifikovale obe strane u dugogodišnjem sporu.

Slovenija je postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora sa Evropskom unijom uslovila rešenjem spora oko deviznih štediša "Ljubljanske banke", što je rešeno dokumentom koji su u Mokricama pre dva dana potpisali premijeri Janez Janša i Zoran Milanović.

Janša je nakon potpisivanja memoranduma rekao da bi slovenački parlament, s obzirom na visok stepen političke saglasnosti koja je postignuta sa svim parlamentarnim strankama, hrvatski pristupni ugovor mogao ratifikovati do kraja meseca, podseća Hina.

Za ratifikaciju je potrebna dvotrećinska većina od ukupnog broja zastupnika (90) u parlamentu.

Danas je i hrvatska vlada prihvatila zaključak u vezi s Memorandumom o saglasnosti, a premijer Milanović je zahvalio svima koji su učestvovali u rešenju spora, čija je formalna procedura na taj način okončana.

Memorandum predviđa da se problem štednje hrvatskih štediša u "Ljubljanskoj banci" rešava u okviru sukcesije i da slovenačka vlada odmah u parlamentu pokrene postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

Slovenija je jedina zemlja Evropske unije koja još nije započela proces ratifikacije tog ugovora, a uz nju još četiri zemlje nisu dovršile postupak ratifikacije.

Hrvatska bi 1. jula trebalo da postane stalna članica Unije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA