SVE O NOVOM PAPI: Vozi se autobusom i sam sebi kuva! (VIDEO)

Novi poglavar Rimokatoličke crkve je kardinal rodom iz Buenos Ajresa, prvi papa iz jedne od Amerika i prvi sa južne hemisfere. Pored toga, ovo je prvi jezuitski papa i prvi papa izvan Evrope za više od jednog milenijuma

  • 3

PAPA ARGENTINAC! Kardinal Žan Lui Pjer Turan saopštio je, pred više hiljada vernika, sa balkona Bazilike Svetog Petra, da je naslednik Benedikta XVI Horhe Mario Bergolio, jedan od 115 kardinala, koji su učestvovali u konklavi.

Bergolio − koji će se ubuduće zvati papa Franja I − prvi je poglavar Rimokatoličke crkve iz jedne od Amerika i prvi sa južne hemisfere. Pored toga, ovo je prvi jezuitski papa i prvi papa izvan Evrope za više od jednog milenijuma. On je 266. papa po redu.

Poreklom je iz Argentine, a njegovo ime ubuduće biće papa Franja I. Rođen je 17. decembra 1936. godine u Buenos Ajresu, kao jedno od petoro dece italijanskog imigranta koji je radio na železnici. U svešteničke redove ušao je 13. decembra 1969. godine.

Pohađao je Filozofski i teološki fakultet u San Migelu, gde je stekao zvanje profesora teologije. Od 1973. do 1979. godine bio je provincijal Družine Isusove (kod nas poznatiji kao jezuiti) za Argentinu. 1980. je postao rektor fakulteta u San Migelu, pozicija na kojoj je ostao do 1986. godine.

Doktorat je stekao u Nemačkoj, nakon čega se vratio u otadžbinu.

1998. godine je na poziciji nadbiskupa Istočnih Katolika u Argentini, koji nisu imali svog prelata. 2001. godine ga je papa Jovan Pavle II podigao na nivo kardinala u Rimu. Kao kardinal, obavljao je nekoliko administrativnih funkcija u Rimskoj Kuriji.

Novi papa poznat je kao veoma skroman čovek koji živi u svom malom stanu, pošto se iselio iz nadbiskupske palate, po tome što sam sebi sprema obroke, a uz sve to koristi i javni prevoz, odbijajući limuzinu sa šoferom koja mu dolazi sa funkcijom.

Skromnost i povezanost sa pastvom potvrdio je i neuobičajenom zajedničkom molitvom sa vernicima na Trgu Svetog Petra u svom prvom obraćanju.

- Otac, sin i Sveti duh spustio se na nas i uvek je sa nama i u nama - rekao je papa Franja I.

Prati ga glas da je konzervativan, "tvrda" struja u crkvi, ali i da je ubeđeni zagovornik socijalne pravde. Protivnik je abortusa i gej brakova (oko ovog pitanja je imao ozbiljan sukob sa trenutnim argentinskim rukovodstvom), iako poziva na poštovanje svakog pojedinca bez obzira na seksualno opredeljenje.

Ustoličenje 19.marta

Novoizabrani papa Franja biće ustoličen u utorak, 19. marta. Svečana misa počeće u bazilici Svetog Petra u 9.30.

Ceremonija ustoličenja nema crkvenopravno značenje, pošto sam izbor i njegovo prihvatanje, predstavljaju početak pontifikata.

Prilikom ustoličenja, papa prima "ribarov prsten" i palijum, dok je ukinuta nekadašnja praksa da mu se na glavu stavlja kruna, tiara, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Novi papa će u nedelju služiti uobičajenu podnevnu molitvu za vernike "Angelus" s prozora svoje rezidencije. Tog dana će se sastati i sa novinarima.

Novi papa namerava da se sretne i da svojim prethodnikom, papom Benediktom XVI, ali termin još nije utvrđen.

Ranije konklave

Tokom prethodnog veka, nijedna konklava nije trajala više od pet dana, a najbrže izabrani papa bio je Pije XII.

Pape su u prošlosti najčešće birali sledeća imena: Jovan (21 put), Grgur (16 puta), Benedikt (15 puta) i Kliment (14 puta).

Konklave u prethodnom veku:

* 31. jul – 4. avgust 1903: Italijanski kardinal Đuzepe Sarto (Pije X) izabran je u sedmom krugu glasanja, četvrtog dana konklave. U izboru su učestvovala 62 od ukupno 64 kardinala.

* 31. avgust – 3. septembar 1914: Italijanski kardinal Đjakomo dela Kieza (Benedikt XV) izabran je u desetom krugu glasanja, trećeg dana konklave. U izboru je učestvovalo 56 od ukupno 65 kardinala. Kardinali iz Bostona, Baltimora i Kvebeka stigli su u Vatikan tek nakon izbora novog pape.

* 2 – 6. februar 1922: Italijanski kardinal Akile Raqti (Pije XI) izabran je u 14. krugu glasanja, petog dana konklave. U izboru su učestvovala 53 od ukupno 60 kardinala. Kardinali iz Bostona, Filadelfije i Kvebeka su prekasno stigli u Vatikan.

* 1 - 2. mart 1939: Italijanski kardinal Eugenio Paceli (Pije XII) izabran je u trećem krugu glasanja, drugog dana konklave. U izboru je učestvoalo svih 62 kardinala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • igi

    14. mart 2013 | 09:15

    MA sta kazes nemogu da se nacudim sam sebi kuva i vozi se busom..... ko da je izmislio neizmenicnu struju..jaku stvar on radi

  • Petko

    14. mart 2013 | 07:56

    Sup

  • Vitomir KM

    22. mart 2013 | 01:38

    Sigurno je papa cuo za jednu svetu dusu u Srbiji koja je odisala smirenjem i skromnoscu. Sigurno je cuo za naseg blazenopocivseg Patrijarha Pavla, pa pokusava da ga oponasa, ali ne moze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA