MAĐARSKA: Srpski autobusi krenuli ka Budimpešti

Nakon više od 24 sata smrzavanja u koloni na auto-putu u Mađarskoj, putnici iz Srbije kančno su nastavili put ka mađarskoj prestonici i drugim evorpskim gradovima. Prema prvim informacijama, niko od putnika nije zdravstveno ugrožen

  • 0

Autobusi sa putnicima iz Srbije, koji su bili zavejani u Mađarskoj više od 24 časa, krenuli su ka Budimpešti. Veći deo srpskih turista do sada je zbrinut, a intenzivno se radi i na evakuaciji ostalih putnika.

Đaci iz Sente, čiji je autobus bio zavejan na auto-putu u Mađarskoj, prevezeni su i smešteni u gradu Tatabanja.

Pošto se njihov autobus pokvario, učenici Matematičke gimnazije su prevezeni do Tatabanje autobusom koji je poslala Direkcija za zaštitu i spasavanje Mađarske, na molbu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

To su prvi od putnika iz Srbije koji su bezbedno zbrinuti u mestu koje je 55 kilometara severozapadno od Budimpešte, rečeno je u Ministarstvu.

- Jedna traka auto-puta iz pravca Beča ka Budimpešti je otvorena za saobraćaj i kolona u kojoj su i sprski autobusi krenula je ka Budimpešti - rečeno je u Birou za saradnju sa medijima MUP.

Kako su naveli iz Biroa, smetovi na tom auto-putu dostižu visinu i do tri metra, zbog čega putari seku zaštitne ograde auto-puta kako bi se sva vozila se preusmerila ka Budimpešti.

Beba stara osam meseci uspešno je spašena, a o detetu (12), koje je teški srčani bolesnik, nema novih informacija.

Kako piše "Blic", od tri autobusa Saobraćajnog preduzeća "Feniks GiZ" iz Novog Sada koji su ostali zavejani u Mađarskoj, samo još jedan i dalje stoji u koloni i čeka pomoć, ali su putnici u dobrom stanju, a među njima je i majka sa bebom koja nije želela da napusti autobus.

RTS javlja da je mađarska vojska poslala tenkove T-72 da pomognu izvlačenje srpskih putnika koji su zarobljeni u snežnoj mećavi. Pretpostavka je de će se teški tenkovi lakše probiti kroz smetove. Zavejani autobus sa putnicima iz Srbije već 23 sata stoji zaglavljen u snegu. Jedan od putnika Dragan Mamlov rekao je za RTS da im je konzul Srbije preneo da će u narednih dva do tri sata biti evakuisani ili će autobus moći da krene.

Konzul u ambasadi Srbije u Budimpešti Milan Vukosavljević kaže je jedna osmomesečna beba evakuisana helikopterom. Uskoro će biti evakuisano i dete koje je teški srčani bolesnik. U pomoć petomesečnoj bebi iz autobusa na auto-putu pristigli i vojni guseničari.

Kriza traje od sinoć, kada su veliki snežni nanosi i jak vetar zavejali kolonu automobila i autobusa, od kojih brojni voze na liniji Beč-Beograd. Akcija spasavanja više od 1.000 ljudi teče otežano.

Konvoj pomoći su oko podneva poslali i iz Austrije, aktivirana je i vojska, a ministar unutrašnjih poslova objavio je uzbunu u celoj zemlji.

Najmanje jedan od autobusa sa srpskim putnicima u međuvremenu je ostao bez goriva i u njemu nema grejanja, a putnici ne mogu da izađu napolje zbog velike hladnoće i snažnog vetra, koji duva brzinom i do 100 km/h. Među putnicima su i najmanje dve bebe.

Kako je rečeno u ambasadi Srbije, osmomesečna beba je uspešno evakuisana, a evakuacija još mlađeg deteta helikopterom je u toku, ali je zbog vetra i "opšteg meteža" akcija trenutno otežana. Helikopter nije uspeo iz prvog pokušaja da stigne do te bebe, pa je na bezbedno odveo nekoliko dece iz drugih vozila.

Konzul Milan Vukosavljević ranije je pozvao sve bolesne putnike iz zavejane kolone, majke koje imaju bebe ili malu decu, da se jave ambasadi koja će intervenisati kod spasilačkih ekipa kako bi imali prioritet u spasavanju.

Prema Vukosavljevićevim rečima, beba je sa svojom majkom zarobljena u autobusu firme "Feniks", koja vozi na relaciji Beč-Šabac.

- Sve je uključeno u spasavanje ljudi. Neki koji su zarobljeni našili su okolni smeštaj, u obližnjim naseljima, školama, sve javne prostorije su pretvorene u smeštajne objekte - rekao je konzul.

Saznalo se da je među zavejanim putnicima iz Srbije i mlada atletičarska ekipa "Vojvodina". Prema rečima trenera u tom atletskom klubu Gorana Obradovića, u autobusu je zajedno sa vozačima, trenerima i vođama puta, njih pedesetak.

On u Atletskom klubu Vojvodina Goran Obradović izjavio je da su mladi atletičari tog kluba koji su zavejani u Mađarskoj dobro, da autobus ima dovoljno goriva i da čekaju ekipe da raščiste sneg.

Obradović je izjavio da se čuo sa Draganom Ðorđević, koja je trener u klubu i koja se nalazi u autobusu sa zavejanim atletičarima.

- Najbitnije je da su deca dobro, imaju dovoljno hrane i vode. U autobusu ih je zajedno sa vozačima, trenerima i vođama puta tačno 50 - kazao je Obradović.

On je rekao da će se mladi atletičari, čim budu u mogućnosti, vratiti za Srbiju, jer su definitivno zbog snega zakasnili na takmičenje u Dortmundu.

Mladi atletičari iz Novog Sada su već više od 17 sati zavejani u Mađarskoj na području grada Ðera, a nema zvaničnih obaveštenja u kom roku bi put mogao biti očišćen i oni oslobođeni iz snežne barijere.

(Telegraf.rs / Tanjug, B92, RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA