POREZ: Imućniji Srbi u redovima čekaju da prijave svoje "bogate" zarade

Petnaest dana uoči isteka roka, porez na imovinu vredniju od 300.000 evra prijavilo samo 100 ljudi, a prvi put ove godine na udaru unakrsne provere biće i imovina, ali samo ona vrednija od 35 miliona dinara

  • 1

Građani sa boljim primanjima su do petka mogli da podnesu prijavu za dodatno oporezivanje dohotka. Tu obavezu imali su svi oni koji su u prošloj godini zaradili više od 2.067.000 dinara. Za one koji raspolažu velikom imovinom, kraj meseca je rok da svoju imovinu prijave radi unakrsne provere njenog porekla.

U skladu sa našim navikama, poslednjeg dana roka za prijavu poreza na dohodak građana, čak i redovi, iako se prijava mogla podneti od početka godine.

Prvi put ove godine na udaru unakrsne provere biće i imovina, ali samo ona vrednija od 35 miliona dinara. Iako je do isteka roka za njenu prijavu ostalo još 15-ak dana, do sada je to učinilo samo 100 bogataša.

- Onaj ko ostvaruje prihod, kupuje neku nekretninu, treba to da potkrepi odgovarajućim dokazom da li je kredit, pozajmica ili neki drugi vid prihoda, tako da bude jasan izvor prihoda iz koga se kupuje ta imovina - objašnjava ekonomista Mališa Đukić.

Za izbegavanje plaćanja poreza na dohodak veći od dva miliona dinara, predviđene su kazne i do 50.000 dinara. Godišnji prihod veći od dva miliona i 67.000 dinara, zavisno od visine, oporezuje se po stopi od 10 ili 15 odsto.

(D. Z. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobrock

    16. mart 2013 | 11:11

    Ja bih voleo da imam takav godisnji prihod. Pa da me i kazne sa 50.000 din. Valjda bi nekako izvuko mesec....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA