Papa podržavao vojnu huntu?

Vatikan je energično demantovao da je Horhe Bergoljo sarađivao sa argentinskom vojnom huntom, tvrdeći da takve glasine dolaze od levičarskih i antiklerikalnih krugova iz Argentine, koji žele da kompromituju novog papu

  • 0

Vatikan energično demantuje da je Horhe Bergoljo sarađivao sa huntom, tvrdeći da su to optužbe antiklerikalnih krugova, pišu "Novosti".

Tri dana pred zvanični ceremonijal proglašenja novog pape Franje, na koji će doći mnogi državnici sveta, u Vatikanu se razbuktala rasprava o tome da li je Horhe Mario Bergoljo sarađivao sa argentinskom vojnom huntom.

Vatikan je to energično demantovao, tvrdeći da takve glasine dolaze od levičarskih i antiklerikalnih krugova iz Argentine, koji žele da kompromituju novog papu.

- Reč je o kleveti i klevetničkoj kampanji - tvrdi se u Vatikanu, a istovremeno engleski premijer Dejvid Kameron javno izjavljuje kako se ne slaže sa stavovima kardinala Bergolja oko Foklandskih ostrva. Naime, Bergoljo je u više navrata naglašavao da oni treba da pripadnu Argentini.

Istorija kao da se ponavlja, dok je Jozef Racinger bio optuživan da ima ”nacističku prošlost”, sada se slično događa i Horhe Bergolju, za kojeg neki krugovi tvrde da je okretao glavu pred terorom koji je argentinska vojna hunta sprovodila i nad sveštenicima.

Navodno je bio upoznat o otmici dvojice sveštenika, a kada se digla velika galama oni su na kraju pušteni. Reč je o Orlando Joriju i Franćesku Jalisu, koji su uhapšeni 1976.godine, nakon čega su bili mučeni. Bergoljo tada nije bio kardinal, ali je bio među značajnim visokorangiranim sveštenicima u Argentini, a navodno postoje i svedoci koji tvrde da je o svemu bio informisan.

Portparol Svete stolice Federiko Lombardi kaže da je reč o ”kampanji protiv Bergolja” i da nema nijednog dokaza da je zaista znao o zločinima nad sveštenicima iz vremena hunte.

- To su klevete, a Bergoljo je uvek štitio sveštenike - tvrdi Lombardi i dodaje da  ”nema dokumenata koji bi ukazivali na njegovu saradnju sa huntom, već obrnuto, u mnogim dokumentima se vidi kako je štitio sveštenike”.

Jedan od svedoka, otac Jorio je umro, dok drugi, Franćesko Jaliks živi u Nemačkoj. Oglasio se na jednom portalu i kaže da je za njega ta priča završena.

- Pomirio sam se sa svime što se događalo. Ne znam kakva je bila uloga Bergolja - objavio je Franćesko Jalis.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA